Zsíros üzletet kötött a Boeing

Vágólapra másolva!
6 milliárd dollár értékű 60 repülőgépre szóló üzletet kötött a Boeing a világ legnagyobb utazási irodájával, a TUI Travel-lel. A TUI, amelynek többek között 6 európai légitársaság is a tulajdonában van elsósorban a magas üzemanyagköltségeken szeretne spórolni. Az emelkedő kerozinár miatt jelenleg az európai légitársaságok működési kiadásainak közel a felét teszi ki az üzemanyagköltség. A Boeing egy EasyJet-ügyletben is versenyben van fő riválisával az Airbusokat gyártó EADS-sal, ami szintén elég busás 10 milliárd dolláros bizniszt jelentene.
Vágólapra másolva!

6 milliárd dolláros megrendelést kapott a Boeing, a világ legnagyobb utazási irodájaként is ismert Tui Traveltől. A TUI 60 darab közepes nagyságú repülőgépet rendelt meg további 90 darabra pedig opciót kapott, a leszállítások pedig 2018 és 2023 között valósulnak meg. A többek között 6 európai légitársaságot is tulajdonló cég elsősorban az üzemanyagköltségeken akar spórolni.

Számításaik szerint az új 737 MAX modellek 13 százalékkal is kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a jelenlegiek. Az utóbbi időben sok európai légitársaságnak zsugorodott a profitja az emelkedő kerozinköltségek miatt, jelenleg már a működési költségüknek közel a felét teszi ki a magas üzemanyagköltség.

A TUI-nak egészen pontosan 59 repülőgép lízingje jár le a következő 3 évben, így az hogy most vásárol is helyettük újakat az azt tükrözi, hogy jól megy a társaságnak, nyilatkozta az Oriel Securities elemzője a Reutersnek.

A Boeing versenyben van az Airbus-szal egy EasyJet-szerződés elnyerésében is. Az angol fapados légitársaság nem kevesebb mint 100 gépek szeretne rendelni, ugyanennyire pedig opciót kötni, ami körülbelül 10 milliárd dolláros üzletet jelentene. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, egyelőre az Airbus-t gyártó EADS áll nyerésre, mivel az EasyJet jelenleg csak Airbusokból álló flottával rendelkezik, és szeretne is egy gyártónál maradni. De a fapados légitársaság fontolgatja, hogy esetleg teljesen Boingekre állna át.

A Boeing árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A TUI Travel árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!