Elillant az olajárak közötti különbség

Vágólapra másolva!
Két és fél éves mélypontra esett az északi-tengeri Brent és az észak-amerikai WTI típusú kőolaj árfolyama közti különbség. Szakértők szerint a folyamatok hátterében az USA kőolajvezeték-hálózatának fejlődése áll. Az alacsony különbözet hosszabb távon is fennmaradhat, ugyanis az USÁ-ban a gazdaság javulásával párhuzamosan a kereslet erősödésére lehet számítani, ami a WTI árfolyamának növekedése felé mutat. Ezzel szemben Európában a kínálat növekedése mellett a kereslet még egy ideig gyengébb maradhat, ezért a Brent ára inkább nyomás alatt maradhat a következő negyedévekben. 
Vágólapra másolva!

Két és fél éve nem látott mélységekbe esett tegnap az északi-tengeri Brent és az amerikai elszámolású WTI (West Texas Intermediate) közötti árfolyamkülönbség. Míg 2011 októberében rekord magas 28 dolláros szint környékén volt a különbség, addig 2012 év végén 19 dolláros szint körül járt és az utóbbi hetekben már csak 6-7 dollár volt a differencia.

Legutóbb 2011. január 18-án volt 5 dollár alatt a világ két legfontosabb olajtípusának ára közötti differencia. Szakértők szerint a folyamatok mögött kereslet-kínálati okokat érdemes keresni, de az sem lehet véletlen, hogy pont az egyiptomi folyamatok középpontba kerülése idején csökkent le ennyire a differencia. Vélhetően a fundamentális tényezők adják a valós okot, és az észak-afrikai események úgymond katalizátorként segítik a folyamatot.

Forrás: Origo

Szakértők az amerikai vezetékrendszer fejlődését "okolják"

A Bloomberg hírügynökség értésülései szerint szakértők az észak-amerikai kőolaj-logisztikai fejlesztésekkel magyarázzák a folyamatokat. A kőolajvezeték-hálózat kapacitáskorlátjának feloldása és a vasúti szállítás fejlődése oda vezet, hogy egyre nagyobb mértékben tudnak amerikai olajat használni az USÁ-ban, és egyre kevésbé van szükség az északi-tengeri Brentre. Lassan oda jutunk, hogy az Egyesült Államok teljesen önellátó lesz szénhidrogénekből és szóba kerül az is, hogy exportálni is tudnak majd.

Korábban Varró László, a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója is hasonló tényezőket említett az Investor.hu-nak adott interjújában, amikor az olajárak közötti különbség okáról és várható alakulásáról kérdeztük. Véleménye szerint az amerikai kitermelés annyira megnőtt, hogy elérte a csővezeték-hálózat kapacitáskorlátját, emiatt a többlettermelés fizikailag már nem tud kijutni a Mexikói-öböl partjára. A szakértő úgy véli, amennyiben kijutna az olaj az öbölig, akkor az ott lévő olcsó és bőségesen rendelkezésre álló tankhajó-kapacitás miatt az árukereskedők arbitrázs tevékenysége hatására szűkülhetne a WTI és a Brent közötti árrés. Egyelőre viszont annyira gyorsan nő az amerikai kőolaj kitermelése, hogy azzal a csővezeték-építés és az infrastruktúra nem tud lépést tartani. A WTI és a Brent ára tehát csak akkor közeledhet egymáshoz, ha az amerikai csővezetékes infrastruktúra felépül arra a szintre, hogy a termékpiacok arbitrázsmentesen tudjanak működni.

A tavalyi év eleje óta az új vezetékek 1,2 millió hordóval emelték meg Houston napi kőolajkapacitását, míg az idei év végéig újabb 850 ezer hordóval emelkedhet ez a szint. A Bloomberg szerint a növekedés mögött több vezeték bővítése áll, többek között a Barack Obama által a napokban jóváhagyott Keystone XL olajvezeték déli szakaszának átadása is ezek között említhető.

A kőolajvezeték-infrastruktúra fejlődésével azokat a keleti-parti finomítókat is el lehet látni WTI-vel, amelyek korábban inkább Brent, vagy Brenthez hasonló típusokat használtak. Az Egyesült Államok energia ügynöksége (EIA) szerint a WTI egyre nagyobb mértékben szorítja ki a Brent-et az észak-amerikai kontinensről a szállítási lehetőségek fejlődése miatt, így a Brent árfolyama továbbra is nyomás alatt maradhat a kereslet csökkenése miatt.

A Goldman Sachs volt az az elemzőház, amelyik már hónapokkal ezelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a differencia csökkenni fog. Már a novemberi 26 dolláros különbözet idején is a csökkenést vízionálták, és egy május eleji riportjukban megerősítették, hogy 5 dolláros különbözetet várnak a harmadik negyedévben. Elég hamar bejött az előrejelzésük, mivel a harmadik negyedév első napján elérte ezt a szintet a két kőolajtípus közötti eltérés.

A szűk differencia továbbra is fennmaradhat véleményünk szerint, ugyanis az USÁ-ban a gazdasági folyamatok egyre csak javulnak, így a kőolaj iránti kereslete növekedése várható. Az öreg kontinensen viszont annyira nem rózsás a helyzet, a gzadaság még gyengébb lábakon áll, a konjunktúra mutatók alapján még mindig a gazdaság zsugorodásáról beszélhetünk rekord magas munkanélküliség mellett, így a keresleti oladalon még egy darabig nem várható számottevő megugrás. Ezzel szemben a kínálat növekedésére lehet számítani a Bloomberg szerint, mivel több északi-tengeri mezőn is befejeződtek a karbantartási munkálatok. A kereslet-kínálati viszonyok alapján tehát nyomás alatt maradhat a Brent árfolyama, így az olajárak közti különbözet kitágulására nem számítunk rövid távon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!