Keményen bánnának az amerikai bankokkal

Vágólapra másolva!
Szigorúbb szabályozással nézhetnek szembe az amerikai nagybankok az USA-ban, mint az a nemzetközi előírásokban szerepel. Az USA pénzügyi szabályozói ezzel is azt szeretnék elérni, hogy ne történhessen meg olyan krízis mint 2008-ban. Ellenben a bankvezetők szerint a keményebb előírások a hitelezés visszaeséséhez és a profitok csökkenéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

A nyolc legnagyobb amerikai banknak még szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie, mint amit a nemzetközi előírások elvárnak. A Fed azért akar keményebb lenni, hogy ezzel elkerülje a 2008-ban látott hitelválság megismétlődését.

A kisebb pénzintézetek azonban mentesülhetnek bizonyos előírások alól, a nagybankoknak viszont azért kell magasabb tőkekövetelménnyel szembenézniük, hogy egy esetleges pénzügyi krízis során ne rántsák magukkal az egész pénzügyi rendszert, ahogy történt az 5 évvel ezelőtt. A nagybankok vezetői szerint viszont az intézkedések rossz hatással lesznek a hitelezésre és a profitra is.

A PricewaterhouseCoopers elemzője egyszerűen egy horror filmhez hasonlította a szabályozási változásokat, amiből még a legrosszabb rész hátra van, nyilatkozta a Bloombergnek Coryann Stefansson.

Már a Basel III előírások is szigorúbbak, mint a megelőzőek, de az amerikai szabályozók még keményebb feltételeket szabnának a bankoknak. Például a Basel III szerinti tőkeáttételi mutatónak 3 százalékot kell elérnie, ezzel szemben a legnagyobb amerikai bankoknak pontosan kétszer akkora, 6 százalékos szintet kellene teljesíteniük. A tőkeáttételi mutató a részvénytőke és a teljes eszközállománynak a hányadosa, vagyis a biztonságosabb működést segíti elő.

A tőkekövetelménnyel kapcsolatos előírások is szigorúbbak lettek, a 2010-es bázeli egyezmény szerint például a kockázattal súlyozott részvénytőke minimumnak 7 százalékot kell elérni. De a legnagyobb bankoknak, köztük a 8 amerikainak további 1-2,5 százalékos plusz terhet is el kellene majd viselniük. A nagyobb tőkével a bankok képesek lesznek elviselni komolyabb veszteségeket, emellett pedig korlátozzák a túlzott kockázatvállalást is, nyilatkozta Ben Bernanke a Fed elnöke. Így pedig az amerikai gazdaság is egészségesebben működhet, tette hozzá Bernanke.

Az Amerikai Bankárok Szövetsége (American Bankers Association, ABA) szerint a Basel III igazi tesztje az lesz, hogy az segíti-e, hogy a cégek jobban szolgálják ügyfeleik érdekeit. Ha ezek a szabályok ezt megnehezítik, akkor ez nem az amire a még mindig csak magához térő gazdaságnak szüksége van, olvasható az ABA közleményében.

Több mint 90 százaléka az amerikai bankoknak már teljesíti a minimum tőkekövetelményeket, és a maradék bankoknak is kevesebb új tőkére van szükségük, mint ahogy egy évvel ezelőtt álltak, a Fed adatai szerint. Ugyanakkor azt nem nevesítették, hogy melyek azok a pénzintézetek, amelyek még nem érik el az adott szintet. Mivel azonban az előírásokat csak fokozatosan kell teljesíteni az évtized során, ez elég időt ad a lemaradó bankoknak is az alkalmazkodásra. Az újabb bázeli szabályokat még 2010-ben fektették le, amelyeket azonban a szabályozók folyamatosan adaptálnak a saját piaci feltételeikhez, különböző határidőket adva a teljesítésükre.

Az idei évben, amikor az S&P 500-nak jól ment az amerikai bankok nem tudták követni, míg amikor az index rosszabbul teljesített a pénzintézetek felül tudták múlni. Június közepéntől pedig egyre nagyobbra tágult a rés a két index között.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!