Startupokról okosít a hivatal

Vágólapra másolva!
A 16 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a startupokról címen jelentetett meg kiadványt a Nemzeti Innovációs Hivatal a startupok világa iránt érdeklődők illetve azok számára, akik maguk is szívesen vállalkoznának, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A kiadvány szerzője a hazai startup-világ egyik kulcsszereplője, az Origo szoftverbázis alapítója Turcsán Tamás Péter.
Vágólapra másolva!

A hivatal honlapjáról ingyenesen letölthető kiadvány alapvető információkkal, általános és konkrét tanácsokkal, valamint inspiráló idézetekkel segíti azokat, akiknek a világmegváltó ötletük már készen áll, de egyelőre nem találtak fogást a startupok világán. A könyv azoknak is hasznos lehet, akik vállalkozni ugyan nem szeretnének, de kezdő-középhaladó szinten szívesen képbe kerülnének a hazai startup-szcénát illetően.

A most kiadott könyv jól illeszkedik abba az áramlatba, amelynek kapcsán egyre többen – köztük állami szervek is – fogalmazzák meg célként a startup-mentalitás népszerűsítését, és azt a víziót, hogy Budapest a belátható jövőben a régió startup-fővárosává váljon. „Silicon Valley, New York, London, Berlin ma a startup világ hagyományos fővárosai, de látható, hogy Finnország vagy Észtország, Chile néhány év alatt képes volt komolyan felzárkózni a legnagyobbak mögé. Izrael évek óta szintén tudatos innovációs stratégiával építkezik ezen a területen. India és Kína hatalmas összegeket áldoz az innovációra, technológiai fejlesztésre. Magyarországnak most lehetősége van felzárkózni, Budapest szinte minden lehetőséggel rendelkezik ahhoz, hogy startup-fővárossá váljon,” írja a szerző a könyv bevezetőjében.

Használati utasítás

A kiadvány a mindenki által szívesen citált közhelyektől indul, amelyek a „magyar kreativitás” kiemelkedőségét hivatottak bizonyítani, ám a döcögős kezdés után nagyon is praktikus, konkrét módon vezet végig a startup-alapítás kezdeti fázisain, az az egyes szakaszokhoz kapcsolódó leggyakoribb buktatókon. Az ötlet értékelése, a csapat felépítése, a vízió és az üzleti terv kialakítása, végül pedig a befektetőkkel való kapcsolatfelvétel mind olyan, nem magától értetődő téma, ami könnyen elkerülheti azoknak a figyelmét, akik kizárólag a saját ötletük iránti elhivatottságból kezdenek hozzá a vállalkozásukhoz.

Összességében azok, akik valamennyire is otthonosan mozognak a startupok világában, kevés újdonsággal fognak találkozni, a lelkes kezdők azonban jó összefoglalónak vagy akár hasznos sorvezetőnek is használhatják az első lépéseik megtételéhez Turcsán Tamás Péter írását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!