Vágólapra másolva!
Szeretnéd, ha a napjaid egy órával hosszabbak lennének? Állandóan küzdesz, hogy utolérd magad? A rossz hír: annak, hogy folyamatosan úszol, jó eséllyel nem a napok huszonnégy órás felosztása az oka. A jó hír: az időmenedzsment nem öröklődik genetikusan, még csak nem is adottság vagy alkat kérdése. Egyszerű, tanulható technikákról van szó. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk néhány alapvető szempontot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felülkerekedj a teendőid káoszán.
Vágólapra másolva!

Az időmenedzsment alighanem egyike a leginkább félrevezető kifejezéseknek: az időt ugyanis képtelenség menedzselni. Az egyetlen dolog, amit ezzel kapcsolatban befolyásolni tudsz, az az, hogy mennyire hatékonyan használod fel a rendelkezésre álló időt. Ami ehhez szükséges, az egy egészséges adag önismeret, és annál sokkal, de sokkal több önfegyelem.

Ne számíts csodákra: a tapasztalat az, hogy a legegyszerűbb technikák egyben a leghatékonyabbak is. Persze csak akkor, ha következetesen ragaszkodsz hozzájuk. Az, hogy elolvasod, majd elfelejted ezt a cikket, semmit sem fog javítani a hatékonyságodon.

Készíts to-do listát!

Hiszed vagy nem, ha semmi mást nem csinálsz, csak egyszerűen leírod a feladataidat, már rengeteget léptél előre a hatékonyság felé. Miért? Egyrészt, mert nem kell fejben tartanod mindent: ahelyett, hogy folyamatosan azon rugóznál, hogy mi az, amit elfelejtesz, nyugodtan koncentrálhatsz arra az egyetlen feladatra, ami éppen a lista legtetején van (sokat segít, ha miután leírtad a feladataidat, fontosság szerint sorrendbe rakod őket). Másrészt az írott szó valódi súlyt ad a szándékaidnak. sokkal nehezebb egy leírt feladatot félretenni vagy hosszasan halogatni, mint amikor csak a gondolataidból kell elhessegetned azt.

Tipp: A feladatlistát ósdi, huszadik századi divat szerint leírhatod papírra, vagy használhatod a számtalan kiváló online szolgáltatás egyikét.

A listakészítők jutalma a megnövekedett hatékonyság mellett az a semmihez nem fogható érzés, ami az egyes elvégzett feladatok áthúzásakor járja át az embert.

Ne vállald túl magad!

A papír sok mindent elbír (az online felületekről nem is beszélve), azonban ha annyira sok feladatot sorolsz fel, amennyit fizikai képtelenség elvégezni, akkor te magad sem fogod tudni komolyan venni azt. Nézd át a listát, amit az előbb leírtál, és felejtsd el azt, hogy melyik feladat sürgős: a fontosakkal törődj. Válassz egy, de maximum három fontos feladatot, amit ma el kell végezned – és csak akkor kezdj tovább gondolkozni, ha ezekkel már készen vagy.

Tipp: Válassz egy vagy több olyan feladatot, amin jó érzés lesz már végre túl lenni. Az elégedettség, amit érzel majd, ha elvégezted őket, lendületet ad ahhoz, hogy a nap további részében is hatékony legyél.

Ne halogass a végtelenségig!

Mindjárt megcsinálod, csak még előtte gyorsan ránézel, hogy van-e valami a Facebookon? Tényleg!? Nekem úgy rémlik, hogy két órával ezelőtt is ezt mondtad.

Íme a zavarba ejtő igazság: a legtöbb ember azért halogat, hogy „kikapcsoljon egy kicsit”, a valóság azonban ennek az ellentéte. Általában ugyanis a kicsiből sok lesz – de ez csak a probléma egyik része. A másik, hogy az előtted tornyosuló feladatok közben folyamatosan nyomasztanak, így igazából kikapcsolni sem tudsz közben.

A halogatásról teljesen leszokni valószínűleg képtelenség. Ha azonban őszintén magadba nézel, akkor valószínűleg azonosítani tudod azt a két-három dolgot, amivel a legtöbb időt pazarolod el. Próbáld visszaszorítani ezeket! Ezen a területen nincs trükk vagy csodafegyver: csak az önfegyelmedre hagyatkozhatsz.

Jó ha tudod azonban, hogy az időt kizárólag kétféleképpen tudod felhasználni. Vagy hatékonyan töltöd, vagy pedig elpazarolod: középút nem létezik.

Tipp: Kapcsold ki a Facebookot, a leveleződet, és némítsd le a telefonodat, amíg olyan dolgot csinálsz, amire koncentrálnod kell. Az azonnali értesítések kizökkentenek abból, amit éppen csinálsz, megszakítják a gondolatmenetedet, így többet ártanak, mint amennyit használnak. Az állapotfrissítésed pedig igazán várhat fél órát.

Tartsd számon az idődet!

Az automatikus védekezési reakció az elpazarolt idővel szemben az, ha nem szembesíted magad vele. Ezen viszont könnyedén változtathatsz. Próbáld meg akár csak egy hétig negyedórás bontásokban leírni, hogy mikor mit csinálsz (ha nem akarod papíron, erre is találsz nagyon könnyen használható online szolgáltatásokat). Az eredmény megdöbbentő lesz. És ha szembesülsz ezzel a megdöbbentő eredménnyel, soha többet nem fogod olyan félvállról venni az időmenedzsmentet, mint ahogy eddig tetted.

Tipp: Csoportosítsd az eltöltött időt az életed legfontosabb prioritásai szerint (pl. családdal töltött idő, munka, sport), és első körben azt figyeld meg, hogy az egyes csoportokra annyi időt szánsz-e, amennyi a szándékaid és a lehetőségeid szerint optimális. Csak akkor kezdj a külön feladatokkal sakkozni, ha az alapvető arányok már rendben vannak – különben nagy a veszélye annak, hogy elveszel a részletekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről