Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Több mint 200 háziorvos hiányzik a magyar egészségügyből. Sok helyen évek óta nem találnak megoldást a problémára, a praktizáló doktorok átlagéletkora így egyre magasabb, a fiatalokat nem vonzza a pálya.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe hosszabb-rövidebb ideje nem találnak doktort. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ezek közül 132 tartósan betöltetlen - írja a csütörtöki Világgazdaság.

Vannak olyan települések, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. Különösen a hátrányos helyzetű és/vagy kisebb települések nem vonzók a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, a XVIII. kerületben például majdnem három éve betöltetlen egy körzet.

Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyerek- és felnőttháziorvost is.

A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost. Ezeken a helyeken helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

Közben a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk jelen pillanatban 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik.

A fiatal orvosoknak viszont egyre kevésbé vonzó a sok munkával és felelősséggel, de egyre kevesebb bevétellel kecsegtető háziorvoslás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről