A pincészet, amely idén elnyerte az Év Pincészete elismerést, közel 40 hektáron gazdálkodik, 80-90 százalékban maga termeli meg a boraihoz szükséges szőlőt. A legkorszerűbb technológiával felszerelt, 7 főfoglalkozású alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás tavaly 210 millió forintos árbevételt ért el, írja az elismerés kapcsán az MTI.
"A jövőben a cég piacának stabilizálása, termelésének és exportjának bővítése a cél", mondta Konyári János. Az ötven százalékos exporthányadról szóló terveket a svéd, lengyel, német, holland, finn, kínai, thaiföldi megrendelések, valamint a már folyamatban lévő észak-amerikai exportról szóló tárgyalások alapozzák meg. Az elmúlt években töretlenül fejlődő pincészet a következő két évben mintegy 100 ezer palackkal kívánja növelni a termelését.
A pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította az Év Pincészete díjat. A címet olyan bortermelő kollektíva nyerheti el, amely tartósan eredményesen tevékenykedik bel- és külföldön egyaránt a magyar bor, borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Az elismerést szakmai körök jelölése és szavazatai alapján ítélik oda. A pincészetek megmérettetésében az idén a második helyezett a Frittmann Borászat, a harmadik a Koch Borászat lett.