Bázeli harapófogóban a bankok

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai bankoknak összesen 661 milliárd euróval kell csökkenteni eszközállományukat, és 47 milliárd euró értékben kell friss tőkéhez jutniuk a következő öt évben. Az RBS kalkulációi szerint erre azért van szükség, hogy teljesítsék a szigorúbb szabályokat eredményező Bázel III. szerinti elvárásokat.
Vágólapra másolva!

A Financial Times összefoglalója szerint az európai bankok közül a Deutsche Bank, a Credit Agricole, illetve a Barclays azok, melyek leginkább friss tőkére szorulhatnak. Bár öt év telt már el a válság kirobbanása óta, az európai bankok közül sok még mindig a rendszerkockázatot hordozó "too big to fail" (vagyis túl nagy ahhoz, hogy engedjék csődbe menni) kategóriába esik.

Bár a nagyobb pénzintézeteknek is jelentős alkalmazkodásra van szükség a szabályok betartása érdekében, a kisebb európai bankok számára még ennél is nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség. A bankrendszer egészében az eszközoldalon 3200 milliárd eurós csökkenést kell elérni 2018-ig, amiből a kisebb bankokra 2600 milliárd euró jut. Mivel ezek a pénzintézetek a kis és közepes vállalkozások finanszírozásában aktívabbak, az eszközoldali változások a számukra elérhető hitelek szűkülésében ölthetnek testet.

A bankok persze eddig sem ültek a babérjaikon, a hitelleépülési hullám 2012. májusa óta az eszközoldalon 2900 milliárd eurós csökkenést eredményezett. Kevesebb volt a hitelmegújítás, miközben sokan eszközértékesítéseket is végrehajtottak.

A folyamat a következő években tehát tovább tart, bár az már talán nem jelentkezik majd annyira koncentráltan, mint eddig. A hitelleépülési hullám viszont sajnálatos módon az európai növekedést is gúzsba köti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről