Drágák vagy olcsók a részvények?

Vágólapra másolva!
Sokat foglalkoztatja a befektetőket, hogy mennyire alul- vagy felülértékeltek a részvények, főleg olyan időszakban amikor rekordmagasságok közelében időznek a részvényindexek. Bár első ránézésre a befektetők által széleskörben használt értékeltségi mutató túlárazottságot jelez, más megközelítések alapján még további árfolyamemelkedés is jöhet.
Vágólapra másolva!

Sokat foglalkoztatja a befektetőket, hogy alul vagy felülértékelt a részvénypiac, vagyis árfolyam emelkedés vagy csökkenés várható-e inkább. Az elemzők által gyakran használt értékeltségi mutató, a P/E ráta alapján mindkét eset alátámasztható, ugyanis többféle képpen is ki lehet azt számítani. Az, hogy a "P" a részvény aktuális piaci árára vonatkozik abban nincs vita, viszont, hogy mi kerül az "E" helyére, abban már annál több.

A legnagyobb kérdés, hogy múltbeli adatokat, vagy az elemzői várakozásokat használjuk az egy részvényre jutó eredmény kalkulálásánál. Ha az elmúlt 12 hónap gördülő egy részvényre jutó eredményével (EPS) számolunk (június 30-i adat), akkor a Standard and Poor's adatai szerint 18,2 érték adódik a P/E rátára. Ez pedig 26 százalékkal magasabb, mint az 1871 óta számított P/E mutatók 14,5-ös mediánja.

Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy tényleg túlárazott a piac és esés következhet, viszont ha az elemzők profit várakozásaira hagyatkozunk, akkor megfordul a kép, írja Mark Hulbert pénzügyi publicista a Wall Street Journalben. A FactSet Data Systems számai alapján a Wall Street szakértőinek a jövő évi vállalati eredményekre vonatkozó várakozásai alapján 13,6-os P/E érték adódik az S&P-re, ami azonban 6 százalékkal alacsonyabb, mint a több mint 140 évre visszatekintő értékek mediánja.

Az ellentmondás abban áll, hogy az előretekintő P/E ráták jellemzően mindig alacsonyabbak, mint amelyek a múltbeli adatokon alapulnak. Anne Casscells, az Aetos Capital vezető partnere szerint szerint ennek három oka is lehet, írja a Wall Street Journal. Először is a vállalati eredmények jellemzően emelkednek egyik évről a másikra, ráadásul az elemzők inkább a működési eredményekre koncentrálnak, ami egy lazább kategória, mint a jelentésekben szereplő eredmények. Nem utolsó sorban pedig az elemzők rendszerint túl optimisták is.

Mi is elvégeztük a magunk számítását a P/E rátára vonatkozóan a Bloomberg és Robert Shiller, a Yale Egyetem pénzügy professzorának adatai alapján. Ezek szerint augusztus 21-én az elmúlt 12 hónap gördülő eredményei alapján számított S&P 500-ra vonatkozó P/E értéke 15,9-et adott, míg az elemzők idei év végére vonatkozó eredményvárakozásain alapuló mutató 15-ös értéket. Vagyis ezek alapján is túlértékeltek az amerikai részvények. Forrás: investor.hu

De, hogy még egyet csavarjunk a történeten, megnéztük azt is, hogy a Shiller P/E alapján hogyan állunk. Ezt a rátát úgy számolják, hogy az S&P 500 értékét elosztják az indexet alkotó vállalatok megelőző 10 éves átlagos eredményszámaival, ennek az augusztusi értéke 23,8 volt. Az 1880-as évekig visszanyúló értékek mediánja ugyan 15,89, bár ez nem biztos, hogy túl sok relevanciával bír manapság. Ha csak a kétezres évek elejétől számítjuk a mutatót, akkor viszont közel 25-ös értéket kapunk, amitől még elmarad a mostani érték, így akár további árfolyamemelkedés is jöhet. Ráadásul a Bloomberg elemzői konszenzusa, ami a jövői évi vállalati eredményszámokon alapul 13,5-ös értéket ad a P/E rátára, ami szintén további emelekedéset indukálhatna. Persze csak egy mutató alapján nem szabad döntést hozni, viszont mindenképpen érdemes összegezni és értékelni az abból nyerhető információkat.

Mi a P/E ráta?

Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.

Miben több a Shiller P/E?

Azért szeretik jobban a befektetők a Shiller rátát, mert az kisimítja a vállalati profitokban meglévő esetleges ingadozásokat, ugyanis a 10 évre visszamenő átlagos egy részvényre jutó eredményt használja a számításnál. Hátránya viszont, hogy historikus adatokat használ, így a jövőre nézve talán kevésbé fejezi ki a várható teljesítményt. A Shiller P/E rátát a részvénypiacok értékeltségének meghatározására is használják. A számlálóban ilyenkor a vizsgált index (például S&P 500) inflációval korrigált értéke szerepel, míg a nevezőben az elmúlt 10 év átlagos vállalati EPS-ének reálértéke van.

A mutatót Robert Shiller, a Yale Egyetem pénzügy professzora dolgozta ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről