Nem vásárolnak eléggé az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Visszaeső forgalomról számolt be második negyedéves gyorsjelentésében Amerika második legnagyobb áruházlánca a Macy's. A társaság termékei iránti vártnál alacsonyabb kereslet miatt a vállalat bevételei és profitja is elmaradt a várakozásoktól, ráadásul a váratlanul gyenge negyedév után a cég a korábban előrejelzettnél alacsonyabb nyereségre számít idén. A bejelentésekre nagyobbat esett a részvények árfolyama.
Vágólapra másolva!

Elmaradtak a várakozásoktól a Macy's második negyedéves eredményei. Amerika második legnagyobb áruházlánca részvényenként 72 centes nyereséget ért el a várt 78 cent helyett, míg az árbevétel a szakértők által előrejelzett 2 százalékos növekedés helyett 6,07 milliárd dollárra csökkent.

A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 0,8 százalékkal csökkent egy év alatt, holott az elemzők 2,6 százalékos bővülésre számítottak.

Forrás: Origo

A Macy's-nál bevezetett különböző promóciók így nem vezettek eredményre, melyeknek az volt a célja, hogy felpörgessék az eladásokat, mivel a döcögő amerikai gazdaság miat a fogyasztók is visszafogták költekezéseiket. Továbbá nem segítettek az újonnan nyitott áruházak sem, a vállalat 3 új üzletet nyitott meg a vásárlók előtt a második negyedévben.

Forrás: Origo

Terry J. Lundgren vezérigazgató érthető módon csalódottan nyilatkozott a gyorsjelentés közzétételét követően. Lundgren elmondta, hogy amúgy is az árbevétel alacsony növekedésére számítottak az áruházaikban futó akciók miatt, azonban a számok még így is kellemetlen meglepetést okoztak. A vártnál gyengébb eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztók továbbra is inkább óvatosabbak a bizonytalan gazdasági környezet miatt, és inkább visszafogják vásárlásaikat. A vezérigazgató ugyanakkor pozitív dolgokat is megemlített beszédében, és kiemelte, hogy egyre növekvő keresletet tapasztalnak a női ruházati termékeik iránt, mely az elmúlt években inkább a gyengébben teljesítő kategóriának számított.

Ezen túl nagy reményeket fűznek az iskolakezdési szezonhoz, ezért gőzerővel töltik fel az áruházaikat a iskolaszerekkel, és különböző gyerekruházattal.

A váratlanul gyenge negyedév után a menedzsment is óvatosabb lett, és csökkentett idei profitvárakozásain. Eszerint már csak 3,8-3,9 dollár lehet az idei részvényenkénti profit a korábban jelzett 3,9-3,95 dollárnál. Ez ráadásul a szakértők által várt 3,95 dolláros EPS-nél is alacsonyabb. Ezen túl a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma is a vártnál lassabban növekedhet, a cég csupán 2-2,9 százalékos bővülésre számít ebben az esetben, holott korábban 3,5 százalékos növekedésre számítottak.

Forrás: Origo

A gyenge számokra esni kezdett a részvény, és már 4,7 százalékos mínuszban mozog az árfolyama. A papírok egyébként nem teljesítenek rosszul eddig ebben az évben, összesen 24 százalékot tudtak már menetelni az év elejétől kezdve.

Macy's árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!