Új modellekkel támad a Peugeot

Vágólapra másolva!
A vártnál hamarabb érheti el a készpénzkiadások csökkentésére vonatkozó célkitűzését a Peugeot két új modelljének köszönhetően. Az új 308-as és 2008-as autók iránt nagy érdeklődést vár a gyártó, ami jelentős mértékben növelheti a készpénzbevételeket. Így minden jel arra mutat, hogy Európa második legnagyobb autógyártója kezd kimászni a gödörből, ahova az európai autópiac folyamatos zsugorodása miatt került. Ezt támaszthatja alá a részvény árfolyama is, mely idén már megduplázódott, és ma is nagyobbat emelkedett.
Vágólapra másolva!

Nagy reményeket fűz a Peugeot az idén piacra kerülő két új modelljéhez. Európa második legnagyobb autógyártója még az idén piacra dobja a Peugeot 308-as és a keresztváltós 2008-as legújabb modelljét, melyek segítségével a vállalat a vártnál hamarabb érheti el a készpénz fogyasztás csökkentésére kitűzött céljait.

Erről Maxime Picat, a Peugeot vezérigazgatója beszélt, aki szerint a két új modellnek köszönhetően a cég arányaiban jóval kevesebb készpénzt égethet el idén, mint tette azt tavaly, amikor összesen 3 milliárd eurónyi "cash-nek" intett búcsút a társaság. A 2012-es eredmény után a cég közölte, hogy idén 50 százalékkal kívánja csökkenteni készpénz felhasználását. Az új modellek pedig ennek a célnak az elérési idejét rövidíthetik le.

A készpénzkiadások csökkentésére vonatkozó cél elérése érdekében jelentős mértékű költségcsökkentő intézkedések kezdődtek a vállalatnál, melynek keretében egyik gyárukat már be is zárták, és 11 200 alkalmazottjuktól készülnek megválni 2015-ig. A törekvéseket egyelőre úgy néz ki, siker koronázza, mivel az idei első félévben 203 millió eurós pozitív készpénzáramlásról számolt be a társaság, igaz, hogy ez nem tartalmazza azt a 254 millió eurót, amit az átalakítással kapcsolatosan költségek jelentenek.

David Lesne, az UBS iparági elemzője szerint is jól halad a költségcsökkentő intézkedésekkel a Peugeot, és a tervezett elbocsátások 60 százalékát már teljesítette. A szakértő szerint az autógyártó már javuló eredményekről fog beszámolni a második félévben, emiatt a korábbi semlegesről vételre módosította a részvényekre vonatkozó ajánlását.

A cég teljesítményének javulásáról árulkodott a második negyedéves gyorsjelentés is. Akkor jóval alacsonyabb veszteségről számolt be a társaság, mint amire az elemzők számítottak. Ugyanakkor a Peugeot még továbbra sem lélegezhet fel, mivel az európai autópiac helyzete még közel sem rózsás. A piac folyamatosan zsugorodik, és idén 5 százalékos lehet a visszaesése tavalyhoz képest.

Forrás: Origo

A Peugeot két új modellje a cég eredményeinek további javításához járulhatnak hozzá nagyobb mértékben. A 308-as jelenlegi típusából (amit szeptemberben fog leváltani az új) közel 116 ezret adtak el az idei első félévben, ami a cég által értékesített összes gépkocsi 14 százalékának felelt meg. Az IHS Automotive becslései szerint a 308-asok eladása 80 százalékkal is megugorhat, és 2014-ben 123 400 darabot adhatnak el belőlük csak Nyugat-Európában.

A Peugeot részvényei a kedvező hírekre 4 százalék feletti pluszban is mozogtak délelőtt, a részvénypiacokon uralkodó rossz hangulat miatt viszont veszített előnyéből, és már csak 1,3 százalékkal mozog tegnapi záróértéke felett. A papírok lenyűgöző teljesítmény mutatnak ebben a évben, mivel megduplázták értéküket.

Peugeot árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!