Mélybe zuhantak az amerikai légitársaságok

Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be az American Airlines és a US Airways tervezett fúziója ellen, ugyanis szerintük az egyesüléssel csökkenne a verseny a szektorban, ami az utasok számára magasabb jegyárakhoz vezetne. A döntés igencsak meglepte mind a befektetőket, mind pedig az elemzőket. Az American Airlines anyavállalatának az AMR Corp. részvényárfolyama hatalmas mértékű 45 százalékos zuhanást szenvedett el tegnap, míg a US Airways 13 százalékot esett, de az egész szektor óriási mínuszt halmozott fel a keddi kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes keresetet adott be az American Airlines és a US Airways összeolvadási tervére, ezzel megállítva, hogy a világ legnagyobb légitársasága jöjjön létre. Azért nem tetszik a kormánynak a tervezett fúzió, mivel szerintük azzal lényegesen csökkenne a verseny a helyi piacon, az utasoknak pedig magasabb jegyárakkal kellene szembenézniük.

A hírekre az amerikai légitársaságok részvényei hatalmas zuhanásba kezdtek, az American Airlines anyacége az AMR Corp. árfolyama iszonyatos mértékű, 45 százalékos zuhanást szenvedett el a keddi kereskedésben, míg a tervezett ügylet másik résztvevője a US Airways 13 százalékot zakózott. De nem sak a két szereplő papírjait adták a piaci szerplők, a United Continental Holdings és a Delta Air Lines is több mint 7 százalékkal esett. A JP Morgan elemzője szerint ez a döntés igencsak kedvezőtlen egész szektor számára, hiszen az az iparági befektetői bizalmat rengette meg.

Az igazságügyi minisztérium lépése igencsak meglepte mind az elemzőket, mind pedig a befektetőket, ugyanis az elmúlt 5 évben hat veszteséges légitársaság fúzióját is engedélyezték, hogy ezáltal másszanak ki a gödörből.

Az AMR Corp. árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A US Airways árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Az AMR részvényeit azért öntötték pánikszerűen a befektetők, mert az összeolvadástól azt várták, hogy a korábban csődvédelemért folyamodott American Airlines a fúzió segítségével elkezdheti reorganizációs tervének végrehajtását. Most azonban új konstrukciót kell majd kidolgoznia a a harmadik legnagyobb amerikai légitársaságnak.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Először februárban jelentették be a felek az egyesülési tervüket. Az új társaság vezetője a US Airways vezérigazgatója lett volna, és már mind a két társaságnál több csapat dolgozott azon, hogy az összes szinten megfelelően menjen az átmenet, a fúzió megakadályozásával azonban most a rengeteg munka és pénz elveszik.

Pedig az összeolvadásból mindkét cég profitált volna, hiszen a US Airways, az USA ötödik legnagyobb légitársasága nem repül az óceánon túlra, de a keleti partra indított járatai jól ki tudták volna szolgálni az American Airlines tengerentúli nemzetközi útvonalon repülő gépeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!