Vágólapra másolva!
Már a kérdőjel elhagyásával kijelenthetjük, hogy a felívelő ciklusba érkezett a Rába. A vállalat az elmúlt negyedévekben sorra szállította az erősebbnél erősebb eredményszámokat, amiből a második negyedévben sem volt hiány. Az egymilliárd forint fölé kúszó üzemi eredmény az elmúlt tíz év második legmagasabb értéke, miközben a hatékonyság növekedésének hála ezen időtávon a kulcsüzletágban egységnyi árbevételből soha nem tudtak akkora profitot kipréselni, mint most. Nem csodálkoznánk, ha a 936 forinton álló részvények a napokban felkapaszkodnának a menedzsment által tavaly ősszel jelzett 1000 forintos magasságokba. 
Vágólapra másolva!

Elemzői konszenzus hiányában a Rába második negyedéves teljesítményéről nehéz megmondani, hogy az vajon mekkora meglepetés a piaci szereplőknek. Az árbevétel 7 százalék feletti növekedése (a bázisidőszakhoz és az első negyedévhez képest egyaránt), vagy az üzemi eredmény tavalyhoz képest mutatkozó négyszereződése (és az első negyedévhez képesti 68 százalékos emelkedése) miatt viszont talán nem megyünk nagyon messzire azzal a kijelentéssel, hogy ez bizony egy kifejezetten erős teljesítmény a vállalattól.

A 2000-es évek közepén elindított reorganizációt követő, válság miatti megbicsaklás mostanra a múlté, a Rába ismét hegymenetbe kapcsolt. A második negyedéves üzemi eredmény az elmúlt tíz év egyik legmagasabbja, miközben az egy éves gördülő adat most futott új csúcsra.

A 2000-es évek közepén elindított reorganizációt követő, válság miatti megbicsaklás mostanra a múlté, a Rába ismét hegymenetbe kapcsolt. A második negyedéves üzemi eredmény az elmúlt tíz év egyik legmagasabbja, miközben az egy éves gördülő adat új csúcsra futott.

Az elmúlt években nem volt arra példa, hogy egységnyi árbevételből akkora üzemi profitot tudjon a vállalat megtermelni, mint most (12 havi gördülő adatokat vizsgálva). Ez az elmúlt évek hatékonyságnövelő lépéseinek köszönhető, de persze annak is, hogy a vállalat képes volt elmozdulni a nagyobb hozzáadott értékkel bíró eszközök értékesítése felé. A nagyobb értékesítési volumen és az alapanyagárak csökkenése szintén a Rába segítségére voltak.


A vállalat erős első féléves teljesítménye annak fényében csak még inkább felértékelődik, hogy mindezt kedvezőtlen külpiaci környezetben tudta elérni. Az észak-amerikai nehéz tehergépjármű piac 11 százalékkal zsugorodott, hasonló mértékben, mint Európában. Oroszországban hasonlóan rossz a kép a tehergépjármű- és buszgyártás terén.

Ennek ellenére a Rába futómű értékesítései a FÁK piacokon kiugró, 85 százalékos növekedést mutattak a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az amerikai piacon is igen szép, 27 százalékos bővülést lehetett megfigyelni, köszönhetően a mezőgazdasági futóművek iránti élénkebb keresletnek. Az alkatrészgyártásban az európai export húzta a Rába bevételét, a járműgyártás terén azonban az sem tudott kiugró pluszt hozni. Magyarországon mindegyik szegmensben visszaesést lehetett tapasztalni a Rába forgalmában.


A kedvező gyorsjelentés hatására a Rába részvényeinek árfolyama jelentős, 4 százalék feletti emelkedést mutat, elérve a 980 forintos magasságokat. Ez új lokális csúcsot jelent, ahol utoljára 2010 végén járt a papír.

A Rába árfolyama (Ft)

A menedzsment tavaly ősszel jelezte, hogy szerintük a Rába részvényeknek az 1000 forintos névérték szerinti magasságban kellene forogni, nem egész egy év alatt a papír el is érte ezeket a szinteket. A kedvező gyorsjelentést, és az eredmény felfutását látva az emelkedésnek akár további tere is lehet, bár nem árthat az óvatosság az elmúlt napok 10 százalékos hegymenetét követően úgy, hogy a Rába eredményalakulása igen gyorsan képes elromlani is a környezet kedvezőtlen változása közepette.

Amennyiben viszont a cég a második félévben a tavalyi hasonló időszaki értéknek megfelelő eredményt tudna hozni (aminek vannak kockázatai az augusztusi leállások miatt a futómű és jármű üzletágakban), úgy a 4,6-os előretekintő EV/EBITDA ráta a 4 körüli szektorátlaghoz képest nem nevezhető elrugaszkodottnak. A Rába ugyanis jelentős ingatlanvagyonnal is bír, amit látszólag csak nagyon kevésre értékel jelenleg a piac.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről