Az ember olykor csokoládé-szökőkúttal álmodik, de többnyire még gyerekkorában. Kisfiúkori vágya volt a csokimanufaktúra?
A szüleim delikáteszboltjának köszönhetően már egészen kisgyerekként körbe voltam véve mindenféle egzotikus csokoládékkal, szerencsémre sosem kellett álmodoznom róla. A csokoládémanufaktúra ötlete csak harmincéves koromban merült fel, amikor az eredeti állásom elvesztve valami olyanba akartam belevágni, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni.
Melyik aspektusa izgatja jobban ennek az iparnak: a kézművesség, mint nehezített terep, vagy a vevők elégedettsége?
A kézzel készített csokoládé nálunk a „gyártás” velejárója: a csokoládékat ennyire esztétikusra nem lehetne elkészíteni nagyüzemi körülmények között. A vevők boldogságérzete is motivál, de a fő célkitűzésünk az, hogy olyan termékeket készítsünk, amelyet mi magunk is szívesen fogyasztanánk.
Milyen ívet járt be a vállalkozása? Azonnal bombasiker lett, vagy voltak nehéz időszakok?
Az első pár hónapot leszámítva folyamatos volt a bővülésünk, nem voltak nagyobb megtorpanások, de olyan pillanatot sem tudnék mondani, amikor egyik hónapról a másikra exponenciálisan nőtt volna a népszerűségünk. Valószínűleg jobb is így, nem tudnánk ennél gyorsabb növekedéssel lépést tartani.
Egy vállalkozás elindítása bővelkedik elijesztő körülményekben. Mi adta a kitartását?
Hittem a víziómban és tudtam, hogy képes vagyok a kitűzött tervemet végigcsinálni. Nem engedtem, hogy eltérítsenek az eredeti szándékomtól. Inkább bürokratikus akadályok voltak előttem induláskor, de azokat kellő türelemmel viszonylag egyszerűen le lehetett győzni. Sokkal kedvezőbben alakultak a chocoMe dolgai, mint a kezdet kezdetén elterveztem, igazából az volt a fő „akadály”, hogy lépést tudjak ezzel tartani.
„Elismerés, megbecsülés, példamutatás”: Varga Mihály szerint ezek a „Díj a sikeres vállalkozásért” ismérvei. Önnek ezek mennyiben kulcsszavak?
Fontosak ezek a kívülről érkező visszajelzések, de ha én választhatnék három szót, részemről a „vízió, akarat, szenvedély”-hármas lenne az.
Részt vett valaha az operatív folyamatokban, azaz beállt csokoládét készíteni?
A chocoMe indulásakor 3 hónapig én csináltam mindent: a rendelések felvételét, a csokoládék elkészítését és csomagolását, sőt, a postázást és a számlázást is. Amennyiben időm engedi, és egy kicsit agyilag ki akarok kapcsolni, akkor igenis beállok én is a műhelybe dolgozni.
„A jó munka jutalma a még több munka.” Egyetért ezzel?
Ha ez igaz, akkor mi valamit nagyon jól csinálunk!
A kis- és középvállalkozók már a cégük azon gazdasági vetületével is számolhatnak, hogy lehetőségük van alkalmazni másokat. Mi mindenre figyel munkaadóként?
Olyan elkötelezett embereket keresünk, akik nem csak le akarják tudni a napi 7-8 munkaórát, de egyben büszkék is arra, hogy olyan termékeket készítenek, amelyek mosolyt csalnak az emberek arcára.
Növekedésben mi a legjobb dolog, ami a chocoMe-vel történhetne?
Folyamatosan jelenünk meg újabb és újabb országok piacain, egyszer valószínűleg Kína is sorra kerül. Ha ott is olyan sikerrel tudnánk bevezetni a márkát, mint például Nyugat-Európában, az nagy lökést adna nekünk.
Örülne, ha a gyermekei továbbvinnék a vállalkozását?
Ezen még nem gondolkoztam, de annak örülnék, hogyha meg tudnák valósítani saját magukat: ha ezt a chocoMe élén tudják megtenni, akkor itt, de azt sem bánnám, ha teljesen mással foglalkoznának.