Busztendert nyert a Rába

Vágólapra másolva!
A MAN és a Rába-Volvo szállíthat 10 milliárd forint értékben a VOLÁN társaságok járműbeszerzési programjában, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A VOLÁNBUSZ-nak jövő év első negyedévétől kezdődően  61 csuklós Rába-Volvo autóbusz forgalomba helyezésére nyílik lehetősége.
Vágólapra másolva!

A buszokat 2014 elejétől Budapest elővárosi forgalmában fogják használni, melyben a Rába-Volvo konzorcium is nagy szerepet kap. Az NFM szerint a nyertes ajánlat komoly előrelépést jelent a hazai autóbuszgyártás jövőjére nézve. Ez talán azért is fontos lehet, mert a lezárt tender mellett folyamatban egy új, 49 autóbusz beszerzésére irányuló, járműpótló közbeszerzési eljárás.

A Rába szempontjából nézve a bejelentés pozitív üzenetet hordoz még annak ellenére is, hogy a cég buszpiaci terjeszkedése eddig is ismert volt a befektetők számára. Az első komolyabb megrendelés futott ugyanis be most a vállalathoz, ami azt üzeni, hogy a Rába több más közbeszerzési eljáráson is nyertes pályázó lehet (többek között például az NFM által említett, folyamatban levő 49 autóbusz beszállítására vonatkozó tenderen).

A Rába a buszokhoz futóműveket és üléseket fog gyártani, de az év elején megkötött megállapodás értelmében a Volvo különböző alkatrészeket és komponenseket is vásárol majd magyar vállalatoktól (köztük a Rábától). A hazai gépgyártó korábban úgy kalkulált, hogy az együttműködés éves szinten 15-20 milliárd forintos új piacot jelent, ami egyáltalán nem elhanyagolható a cég éves 42 milliárd forintos bevételéhez képest. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a futómű üzletág eddig is a Rába fókuszterületének számított, amin nem mellesleg a legnagyobb profitmarzsot tudja elérni.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Rába eredményszámaiban mikor jelenhet meg a most elnyert tender. Pintér István korábban az Investor.hu-nak annyit árult el, hogy a szállítások lefutási ideje az iparágban jellemzően 6-9 hónap, de esetükben van arra esély, hogy a szállítási időt csökkenteni tudják.

A Rába árfolyama (Ft)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről