Egymillió doboz cigarettának lába kelt

Vágólapra másolva!
24,5 tonna dohány tűnt el idén, amely egymillió doboz cigaretta gyártására lett volna elég. A dohánylopás mellett az is probléma, hogy megéri a termelőnek és illegális gyártónak is, hogy ötszörös áron veszi meg a dohányt.
Vágólapra másolva!

Soha ennyi dohányt nem loptak még el, mint idén - írta a Népszabadság. Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerint száraz súlyban kifejezve 24,5 tonna dohány tűnt el idén, amelyből számítása szerint körülbelül 1 millió doboz cigaretta készülhetett volna.

A szövetség elnöke szerint mivel a cigaretta árának 80 százaléka adó, ezért ez az adat azt is jelenti, hogy az állam rengeteg adóbevételtől elesik (számításunk szerint nagyjából 700 millió forintról van szó). A trafiktörvény, a jövedéki adó emelése és a kiskereskedelmi árrés megemelése a legális dohány drasztikus drágulását hozta megnyitva az utat a feketekereskedelem előtt (lásd korábbi cikkünket a témában).

"Az még hagyján, hogy idén országosan négyszáz tonna dohányt nem tudunk betakarítani, mert október első napjaiban elintézte az ültetvényeket a talajmenti fagy. Ez sajnos benne van a pakliban... De ami a lopásokat és a feketepiac megerősödését illeti, az már sokkal komolyabb gond" - mondta az elnök a lapnak.

Bényei Illés szerint egyes termelőknek a rendes felvásárlási ár háromszorosát-ötszörösét is felkínálják az illegális dohánygyártók, mert még így is megéri kikerülni az adókat. Egy kilogramm dohány felvásárlási ára 350-400 forint a legális piacon. Ha viszont a termelő az illegális dohányfeldolgozónak ötszörös áron adja el, akkor 1750-2000 forintot kap. Még így is busás haszna van, mert a vágott dohányt feketén 5000-6000 forintért tudja eladni kilónként.

A lapnak nyilatkozott egy termelő, Gelics Csabáné, aki azt mondta, évtizedek óta foglalkoznak dohánytermesztéssel, de nem emlékszik arra, hogy ilyen mértékű lett volna a dohánylopás, mint idén. A szabolcsi rendőrök fokozott járőrszolgálatot indítottak a dohányföldek körül, de a lapnak azt mondták a rendőrök, hogy helyi földeken elkövetett lopásról nem érkezett bejelentés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!