A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Corvinusos hallgatók nyerték a Római Part 2100 pályázatot

Vágólapra másolva!
A pályázatot az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület írta ki szeptemberben, a befutó csapat tervének és látványtervének kulcsszavai: mobilgát, lakóparkok, fürdés, evezés. Hamisítatlanul európai színvonalon.
Vágólapra másolva!

Az egyetemista csapat 2700 helyi lakos megkérdezésével tervezte meg a következő század rómaiját. A Békásmegyeri lakótelep mögött húzódó partszakasz fővárosunk egyik legnépszerűbb területe, adottságai révén érthető módon a nyár az ő csúcsideje, de sorok szerzője a legszemélyesebb tapasztalatból mondja, hogy a többi évszakban sem szűkölködik hétköznapi meglepetésekben és szépségben. A fürdőruhás időszakban úgy pezseg itt az élet, mintha a Balatonon lennénk, de csak a parton. A biztonságos fürdés körülményeinek kialakítása még várat magára. Részben erre, a folyóparti strandolásra koncentráltak a pályázat győztesei, emellett a rendszeres árvízhelyzetet és a térségben rejlő sportlehetőségeket vették fókuszba. Terveik célja a fürdőzhető Duna, az, hogy a lakóparkok árvízvédettek legyenek, illetve egy nemzetközi jelentőségű evezősközpont kialakítása.

A legeredményesebb pályázók valamennyien a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói: Horváth Bettina, Hrabák Luca, Papp Márton és Városy Dóra Marianna. „A nyertes csapat azzal emelkedett ki a többi közül, hogy rendkívül alapos helyzetértékelést követően határozta meg a víziót, a megvalósítását célzó koncepciót illetve ennek ütemezését” – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke. „Az árvízi helyzetet figyelembe véve első lépésként az árvízvédelem színvonalas megoldását, majd a lakóterület fenntartható erősítését javasolják, miközben kialakítják a közösségi tereket és a szabadidő eltöltésére ideális rekreációs projekteket is.”

A pályázat koncepciója szerint 2100-ban a Római part „egy árvízvédelmi szempontból védett, közkedvelt természetes rekreációs terület lesz, amely a lakók, látogatók és befektetők által egyaránt kihasználható sport és pihenési funkciókat jelent.” A pályázók úgy látják, hogy jelenleg a part jelenlegi helyzetét tekintve elhanyagolt, szabályozatlan, leromlott, funkcióját elveszített, árvíz által veszélyeztetett terület a politika ütközőzónájában. Természeti környezetével, egyediségével, a budapesti agglomeráció és az általa vonzott idegenforgalom megnövésével mégis jó vásárlóerőt jelent a Római parton létesülő vállalkozásoknak.

A hallgatók több mint 2700 ember megkérdezésével felmérést készítettek. Ebből az derült ki, hogy a látogatókat leginkább a rendezetlen környezet, a kerékpárút megoldatlansága, és az illemhelyek hiánya zavarja, és úgy gondolják, az evezést egyensúlyba kellene hozni más szempontokkal. A megkérdezetteket leginkább az árnyas, fás környezet és a víz közelsége vonzotta.

A terv 2030-ig tartó első ütemében a létrehozandó mobilgát megóvja a területet az árvizektől, így annak egyharmada lakóterületté minősülne. A beinduló ingatlanfejlesztések és a partmenti sétány kiépítése révén többen költöznének oda, és a parthasználók száma is növekedne. A 2070-ig tartó második szakaszban zöld közösségi tér, teniszakadémia, termálfürdő kialakítása és nemzetközi jelentőségű evezős fejlesztések következnek. Az utolsó ütemben, 2100-ig, az első ütemes közműrendezés miatt a Duna vizének megfelelő tisztasága várható, így indokolt a partszakasz rendezése és fürdőzhetővé tétele. A projekt a parton végigfutó galériaerdőben kígyózó szalagszerű, pihenésre alkalmas objektum kiépítésével, a termálfürdővízen lebegő kávézó teraszának bővítésével, ezáltal a vonzó és változatos partszakasz kialakításával zárul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!