Egyezséget köthet Irán és USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminiszter a legfrissebb hírek szerint Genfbe utazik azért, hogy csatlakozzon ahhoz a tárgyaláshoz, ahol Irán nukleáris programjáról lesz szó. Egyre többen számítanak arra, hogy tovább enyhül a feszültség a nyugati országok és Irán között. Ez pedig némileg át is rendezheti az olaj piacát. 
Vágólapra másolva!

Tárgyalóasztalhoz ült a napokban hat nagyhatalom (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az USA) Iránnal, hogy az ország nukleáris programjáról egyeztessenek. A legfrissebb hírek szerint az amerikai külügyminiszter is átszervezte a programját, hogy megjelenhessen tárgyalások során.

A Financial Times értesülései szerint közel járnak már a felek ahhoz, hogy közös közleményt adjanak ki. Irán szeretné, ha előrébb jutnának és enyhítenék az ország ellen korábban bevezetett szankciókat. Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor nem támogatja, hogy enyhítsék a szankciókat.

Az olajpiac szempontjából lehet fontos Irán szerepe, ugyanis ha visszatérne a nemzetközi olajpiacra Irán, az komoly átrendeződést hozhat. Ennek a lehetőségéről több cikkben is foglalkoztunk már (itt és itt, és itt is).

Brent heti grafikon (dollár/hordó) Forrás: Bloomberg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!