A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A jó termésnek köszönheti a kormány a növekedési fordulatot

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatot is felülmúlta a részletes GDP-adat, ebből viszont az is kiderült, hogy a mezőgazdaság nélkül alig lenne növekedés.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben nem is 1,7, hanem 1,8 százalékos volt a gazdasági növekedés – derült ki a KSH részletes GDP-adataiból (két hete csak a gyorsbecslést közölte a hivatal).

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a "kormányzat gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt".

A részletes adatokat böngészve azonban kiderül, hogy a GDP-növekedés nagy része a jó mezőgazdasági termelésnek köszönhető. A mezőgazdaság a harmadik negyedévben 27,6 százalékkal hozott jobban, mint egy évvel korábban. Az NGM számítása szerint ez az 1,8 százalékos GDP-növekedésből 1,4 százalékpontot magyaráz. Ez azt jelenti, hogy a jó agrártermelés nélkül csak 0,4 százalékos lett volna a növekedés. Az agrárium tavaly a harmadik negyedévben jelentősen visszaesett a rossz termés miatt, így lényegében most az alacsony bázisról nőtt vissza a szektor termelése.

A KSH adatai szerint a feldolgozóipar az átlag körül 1,7 százalékkal növekedett, ezen belül pedig a közúti járműgyártás, vagyis az autóipar területén volt a legnagyobb a növekedés, amelyet az exportértékesítés hajtott. Fölfelé húzta az átlagot a 7,3 százalékkal bővülő építőipar is.

Csökkent azonban a gyógyszeripar termelése, az egyre jobban megterhelt pénzügyi szektor kibocsátása és az ingatlanügyletek hozzáadott értéke is.

A KSH a GDP-t termelési oldalról is méri, illetve azt is, hogy a gazdaság hogyan használja fel a megtermelt értéket. Eszerint a háztartások fogyasztása nem változott érdemben, csupán 0,1 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Nőtt az export és az import is, de a kivitel nagyobb mértékben, mint a behozatal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!