A Mol bevásárolt az északi-tengeri olajmezőkből

Vágólapra másolva!
A Mol 14 északi-tengeri olajmező kutatási-termelési licenszét vásárolta meg egy németországi központi társaságtól. Ezzel ellensúlyozzák a többi olajmező csökkenő termelését.
Vágólapra másolva!

"A Mol az attraktív északi-tengeri régióban is megveti a lábát" - írta tőzsdei közleményében a magyar olajvállalat. A Mol az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó talapzatán lévő több olajmező kutatási-termelési licenszének különböző mértékű részesedéséhez jut hozzá. A közlemény szerint a vételár 375 millió dollár, körülbelül 82,5 milliárd forint, de ez még a 2014 első negyedévi záráskor módosulhat.

A vállalat készletnövekedést és középtávú termelésnövekedést vár az adásvételtől. A Mol a Wintershall Norge AS-vel kötött szerződést 14 kutatási-termelési licenszről, a Wintershall Holding egy kasseli székhelyű német cég, amely a BASF nagyvállalat 100 százalékos tulajdonában van. A megvásárolt portfólióban a Broom, a Catcher, a Cladhan, valamint a Scolty és Crathes elnevezésű olajmezők különböző mértékű részesedése van benne, illetve a Mol átveszi két olajvezetékrendszer megfelelő tulajdoni hányadát is.

A Broom mező 2014-ben napi 1000 hordó kőolajjal növeli meg a Mol kitermelését, majd az egész átvett vagyon 2015-ben 6000 hordóra nő, majd 2018-19-ben 16-18 ezer hordós szinten fogja elérni a csúcsát. A Mol szerint ezzel sikerül ellensúlyozni a többi mezőn csökkenő kitermelést. A közlemény szerint az átvett földtani vagyon további lehetőségeket is kínál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!