A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az unió kezében a mobilóriás sorsa

Vágólapra másolva!
Már csak az Európai Bizottságon múlik, hogy megszületik-e Németország legnagyobb mobilszolgáltatója. A döntés kulcsfontosságú lehet a piaci szereplők számára, hiszen szikrája lehet a már küszöbön álló felvásárlási és összeolvadási hullámnak.
Vágólapra másolva!

Már csak néhány hónapot kell arra várni, hogy megszületik-e az Németország új mobilóriása. A Bloomberg ügyhöz közel álló forrásai szerint az Európai Bizottság ma kezdi meg az E-Plus és a Telefónica Deutschland összeolvadásának vizsgálatát. Ha az értesülések nem tévednek, akkor a végső döntés meghozatalára 125 (munka)nap áll a bizottság rendelkezésére, így nagyjából azzal lehet kalkulálni, hogy legkésőbb június közepéig pont kerülhet az ügy végére.

Az egyesülés révén 44,4 millió ügyfelével (2013. szeptember végi adatok alapján) nem csak, hogy Németország legnagyobb mobilszolgáltatója jönne létre, hanem teljes Európában nincs még egy olyan mobilcég, amely ekkora ügyfélbázissal rendelkezik. Hazai piacán pedig 39 százalékos piac részesedésre tehetne szert, megtörve ezzel a Deutsche Telekom és a Vodafone hegemóniáját.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Éppen emiatt már hónapok óta óriási figyelem övezi a tranzakciót. Ha az unió rábólint a frigyre, akkor az akár precedens értékű is lehet az európai telekomcégek számára, melyek körében már igencsak megfogalmazódott a konszolidáció gondolata. Erről bővebben az Investor.hu hasábjain is olvashat, ugyanis a héten értekezünk a témáról.

Némi kockázati tényezőt jelenthet az ügyletre nézve, hogy az egyesült E-Plus és Telefónica összesen 387 MHz-nyi frekvenciasávval rendelkezik, míg a Deutsche Telekom és a Vodafone csupán 155-155 MHz-cel. Ennek ellenére az egyesülés előtt álló cég vezetői jelezték, hogy szerintük nem lesz gond a fúzióval.

Az európai telekompapírokat az ügylet júliusi bejelentése óta igencsak felkapták, ugyanis a szektor részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600 Telecommunications index 20 százalékot emelkedett. Ezzel pedig jócskán lekörözte a „csupán” 7 százalékos pluszra képes Stoxx Europe 600 indexet, amely a 600 legfontosabb európai cég részvényét tartalmazza.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kapcsolódó cikkek:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!