A kevés eső a kormány álmát szertefoszlathatja

Vágólapra másolva!
Még éppen nincs dráma, de könnyen az lehet, mert kevés eső esett, hó semennyi, és kevés csapadékot várnak a következő hetekben is. A vetésnek pedig nagyon kéne a folyadék. A mezőgazdaság teljesítményén sok múlik, ha a tavalyi kimagaslóan jó év után nem jön most a csapadék, azt az egész magyar gazdaság és a kormány is bánhatja.
Vágólapra másolva!

Komoly gondot még nem okoz a csapadékhiányos téli időjárás, ám továbbra sem várható hó, ami már problémát jelenthet a mezőgazdaságnak - írja a Világgazdaság.

Ez messze nem csak egy szektor problémája: a mezőgazdaságnak 2013-ban kiváló éve volt, ennek köszönhető, hogy 1 százalék körüli mértékben nőtt a magyar gazdaság, a mezőgazdaság kiugró teljesítménye nélkül mérvadó becslések szerint csak stagnált volna a gazdaság. Ha rossz lesz az idő, kevés a csapadék, akkor idén a mezőgazdaság lefele húzza a GDP-növekedést, amely amúgy sem túl acélosnak ígérkezik, a prognózisok 1,5-2 százalék körüli növekmény között szórnak. A kormány folyamatosan a növekedési fordulatról beszél, és hisz a 2 százalékos idei bővülésben, bár több szakértő szerint is ez csupán a választások előtt mesterségesen felpörgetett gazdaságnak (rezsicsökkentés, a jegybank ingyenhitele) köszönhető, amelyek csak ideig-óráig tudják stimulálni a magyar gazdaságot. A mezőgazdaság rossz éve keresztbe verné a kormány álmát.

A gazdasági napilap szerint a vetések ígéretesek, de a csapadék utánpótlása jelenleg kérdésesnek tűnik. A szokatlanul meleg, fagypont feletti idő a kártevők elszaporodásának is kedvez.

Az őszi vetés egyelőre rendben van, hiszen az ősszel elegendő csapadékot kapott, eddig számottevő fagy sem volt. Jelenleg hűvös, párás idő van, még nincs probléma - értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Ha folytatódik a jelenlegi csapadékszegény időjárás, akkor valóban gond lehet szerinte, és kialakulhat egy tavaszi száraz időszak. Jelenleg csapadékhiány van, a helyzet azonban még nem drámai.

Az ideális folytatáshoz az elkövetkező két hétben érdemi mennyiségű hónak kellene esnie, ám a középtávú előrejelzések szerint erre lényegében nincs esély, bár most vasárnapra a szokatlanul meleg, 15 fok körüli időjárás mellett esőt is jósolnak. A csapadék összesített hiánya mára elérheti a 100-150 millimétert. Ha nem lesz hó, február végéig újabb 100 milliméter fog hiányozni a talajból, amely már jelentősen befolyásolhatja a termést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről