Irány a Starbucks?

Starbucks
Vágólapra másolva!
Rendkívül fontos szintről sikerült tegnap ismét emelkedő pályára állnia a Starbucks árfolyamának. Ráadásul piaczárást követően tovább emelkedett a papír, annak ellenére, hogy nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az elemzői várakozásokat a negyedik negyedévben.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévben elvétette az elemzői várakozásokat az árbevétel terén a Starbucks. A világ legnagyobb kávéházláncát üzemeltető cég az időszak során, „csak” 12 százalékkal nagyobb értékesítésről számolt be, mint egy évvel korábban. A 4,24 milliárd dolláros bevétel pedig elmaradt a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 4,29 milliárd dollárral szemben.

A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma sem alakult túl fényesen, a Consensus Metrix konszenzusában várt 5,9 százalékos bővülés helyett ugyanis csak 5 százalékos növekedésről számolt be a kávézólánc.

A pénzügyi igazgató elmondása szerint a decemberi forgalombővülés némiképp visszavett a lendületből, ez azonban annak tudható be, hogy egyre több karácsonyi vásárló részesíti előnyben az online bevásárlást az áruházak tömött soraival szemben.

A társaság ugyanakkor korántsem tett le az értékesítés felpörgetéséről, aminek a prémium minőségű péksütemények, az ebéd menü, illetve a kávé mellett egyéb italok értékesítése adhat lendületet.

A profit terén viszont már jobban teljesített a Starbucks, a részvényenkénti 71 centes nyereség ugyanis felülmúlta a szakértők által előrejelzett 69 centet.

Ráadásul az október elején kezdődött, 2014-es üzleti éve után magasabb profitra számít a menedzsment. Az eddigi 2,55-2,65 dolláros előrejelzéssel szemben, már 2,59-2,67 dollárnyi nyereségre számít a vezetés. Az elemzők jelenleg 2,66 dolláros EPS-t várnak idén.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Itt az ideje a Starbucksra nézni?

A felemásra sikerült negyedéves gyorsjelentést követően 1,1 százalékos emelkedést hozott össze a vállalat részvénye a normál kereskedés utáni órákban. Ráadásul az elmúlt egy év tőzsdei szereplésére sem panaszkodhatnak a befektetők, igaz decemberben megtört az addigi töretlen hegymenet.

A Starbucks árfolyama azonban még így is 35 százalékkal magasabban található, mint 2012 januárjában. A tegnapi teljesítményének köszönhetően pedig az árfolyam egy markáns támaszáról, a 200 napos mozgóátlagról pattant fel, ami mindenképpen pozitívumnak tekinthető technikai szemszögből nézve.

Starbucks napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről