Vágólapra másolva!
Szenvedős negyedéven van túl az IBM, a világ egyik legnagyobb technológiai cége. A társaság árbevétele a vártnál nagyobb mértékben csökkent, mivel a szerveróriás fő szolgáltatásai iránt folyamatosan csökken a kereslet. Az eredményekre pedig nagyobb eséssel reagáltak a cég részvényei. 
Vágólapra másolva!

Nem sikerült túl fényesre az IBM tavalyi negyedik negyedéve. A világ legnagyobb, számítógépes szolgáltatásokat nyújtó társasága ugyanis tovább szenved attól, hogy egyre csökken a kereslet a hagyományos szerverparkjai iránt a felhő alapú szolgáltatások előretörése miatt. A piacon ugyanis egyre nagyobb az igény az online, felhő alapú tároló rendszerek iránt, ami visszaszorítja a hagyományos szerverek és egyéb tároló hardverek iránti keresletet.

Ez a tendencia tükröződik az IBM árbevételében is, mely egy év alatt 5,5 százalékkal, 27,7 milliárd dollárra esett vissza. Ezzel csalódást okozott a cég, mivel az elemzők ennél kisebb mértékű árbevétel csökkenésre számítottak. A tavalyi egész éves árbevétel pedig 4,6 százalékkal csökkent 2012-höz képest, és 99,75 milliárd dollárt tett ki.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tavaly az IBM motorját a fenti folyamatok alapján a felhő alapú szolgáltatások iránti egyre nagyobb kereslet hajtotta a legnagyobb mértékben. Ebben a szegmensben ugyanis 69 százalékkal tudta növelni éves árbevételét a vállalat, és 4,4 milliárd dollár folyt be a cég kasszájába.

A visszaeső bevételek ellenére a társaság kellemes meglepetést tudott okozni nyereség soron, mivel az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó profitja 6,13 dollárra emelkedett a negyedik negyedévben. Az elemzők csupán 6 dolláros EPS-re számítottak. A profitnövekedés nagy részben a cégnél zajló költségcsökkentéseknek, az alacsony profitmarginnal rendelkező üzletek leépítésének köszönhető.

Az éves nettó profit viszont a negyedik negyedéves növekedés ellenére is visszaesést mutatott, tavaly 16,48 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az IBM, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint 2012-ben.
Pozitívum viszont, hogy a vállalat fenntartotta jövő évi profitvárakozásait, és közölték, hogy a tervek szerint el fogják érni a 20 dolláros módosított EPS-re vonatkozó célkitűzéseiket 2015-ben. Idén pedig 18 dolláros lehet az egy részvényre jutó profit, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az IBM ezen túl folytatni fogja a költségcsökkentéseket, a munkaerő átszervezéséhez kapcsolódó költségek 1 milliárd dollárt tehetnek majd ki az első negyedévben, ami így ronthatja a cég eredményeit. Továbbá egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a felhő alapú szolgáltatásaikra, melynek érdekében a múlt héten már bejelentették, hogy 1,2 milliárd dollárt fognak beruházni az ezen a piacon történő előretöréshez.

A gyengébb tavalyi eredmények után Ginni Rometty vezérigazgató bejelentette, hogy megvonják a felsővezetőktől a 2013-as eredmények után járó bónuszokat (így saját magától is).

A befektetők sem fogadták pozitívan az eredményeket, mivel piaczárás után 2,6 százalékos mínuszba küldték az IBM részvényeit. A cég papírjai egyébként a Dow komponensei közül egyedüliként nem voltak képesek drágulni tavaly, 2013-at 2,1 százalékos mínuszban zárták.

IBM árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!