A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Főnixmadárként éledezik a HP

hp laptops lobby logo logos screens sign signage
Vágólapra másolva!
Beleragadt a piac a PC-piac halálhírének keltésébe, így a HP szépen meg tudta lepni a vártnál jobb eredményeivel a pesszimista piacot. Továbbra is érvényes a hosszú távú befektetési ötletünk, a HP előtt tartós felértékelődés áll, ha folytatódnak a mostanra kirajzolódott kedvező folyamatok.
Vágólapra másolva!

Szépen megerősítette korábbi várakozásainkat a HP csütörtök este közzétett gyorsjelentése. A sokkal szebb időket is megért számítógép-óriás lassan talpra kászálódik, persze kirobbanó negyedévről nehéz úgy beszélni, hogy az árbevétel lényegében stagnált, de a HP elmúlt éveihez képest már ez is kedvező teljesítmény. És ami még fontosabb: a várakozások még nem tükrözik teljes egészében ezeket a pozitív folyamatokat.

Forrás: Investor.hu

Profitálhat is a HP-sztoriból!

A HP-ról az Investor Trader ügyfeleinek januárban küldtünk befektetési ötletet, aminek fő szempontjait sorra visszaigazolta a HP gyorsjelentése. Ha nem szeretne lemaradni a jövőben a hasonló befektetési ötletekről, nyisson számlát az Investor Traderen, és iratkozzon fel hírleveleinkre!

A gyorsjelentés főbb pontjait reggel így foglaltuk össze, innen dobbantunk, hogy kicsit bővebben is a számok mögé nézzünk:

  • A nettó árbevétel 28,15 milliárd dollár, az egy részvényre jutó korrigált eredmény pedig 0,9 dollár lett. Ez még mindig enyhe zsugorodást jelent a bevételek terén, de látható javulást a profitabilitásban. Nincs még kint a gödörből a HP, de kifele mászik belőle.
  • Az elemzők 27,19 milliárd dolláros bevétel mellett 0,84 dolláros EPS-t vártak.
  • A HP ezzel 2011 első fele óta először tudott növekedést elérni éves összevetésben az egy részvényre jutó profit terén.
  • Az aktuális negyedév egy részvényre jutó profitjára a vártnál valamivel gyengébb, 0,84-0,89 dolláros előrejelzést adott a menedzsment, az elemzők 0,89 dollárral kalkuláltak. Az egész évre vonatkozó prognózis a vártnak megfelelő volt.
  • A PC-üzletág tetszetős eredményeket hozott, a bevétel 4 százalékkal bővült, elsősorban az üzleti megrendeléseknek hála (az elemzők zsugorodásra számítottak).
  • Az üzleti divízió hardverrészlege is jól teljesített, a szolgáltatások és a nyomtatási üzletág viszont továbbra is zsugorodik.
  • A HP némi cikk-cakk után 1,1 százalékos emelkedéssel állapodott meg a zárás utáni kereskedésben, miután 2,5 százalékot emelkedett napközben. 30,5 dolláron készül nyitni ma a részvény.
Forrás: Investor.hu

A PC-piac az egyik kulcs

Ahogy korábban is többször írtuk, a PC-piac úgy tűnik, elérte a mélypontját, vagy legalábbis a 2013-ban látott kétszámjegyű visszaeséseket már sikerült maga mögött hagynia. Erről tanúskodik a HP személyi számítástechnika divíziójának is váratlan növekedése, a bevétel 4 százalékkal, az üzemi eredmény pedig 20 százalékkal bővült a negyedévben.

Forrás: Investor.hu

Ugyan a PC-piac szép éveinek örökre vége, nem minden szegmensben ugyanolyan erőteljes a visszaesés. A fogyasztói piacon a táblagépek látványosan szívják el a levegőt a hagyományos (hordozható és asztali) PC-k elől, az üzleti szegmensben távolról sem ilyen markáns a helyettesítés.

Vállalati környezetben még nagyon sokáig a PC-k lesznek az elsődleges számítógépek, és itt még tovább is erősödhet a kereslet a korábban elhalasztott megrendelések nyomán. A HP ráadásul hiába veszítette el a vezető szerepét a Lenovóval szemben a globális piacon, a vállalati PC-piacon továbbra is piacvezető. 2014-ben ugyan kirobbanó növekedésre nem számíthatunk ezen a piacon, de stabilizálódásra igen.

Forrás: Investor.hu

A HP ráadásul látványosan átalakította stratégiáját, a korábbi, erőteljes Windows-függés helyett más irányokba, így például a Google által fejlesztett Chromebookok irányába is nyitott. Ez elsősorban a fogyasztói szegmens hanyatlását lassíthatja, és Meg Whitman, a HP vezérigazgatójának elmondása szerint az elmúlt negyedévek tapasztalatai alapján a stratégia sikeres.

Mindez ráadásul erőteljes átszervezésekkel és költségcsökkentésekkel is párosul. A HP nagy átalakulása már két éve tart, és ugyan nem hozott egyik napról a másikra eredményt, a hatása már látható a számokban. Meg Whitman korábban rendkívül kijózanítóan nyilatkozott az átalakulásról, de a mostani konferenciahívásban már mintha magabiztosabb hangot ütött volna meg a sikerességét illetően.

A vállalati hardver is erős

A lassan magára találó PC-szegmens mellett a vállalati hardverek tartják a felszínen a HP-t, bár a bevétel ebben a szegmensben stagnált éves összevetésben. A nagyvállalatoknak nyújtott szolgáltatások terén ugyanakkor még mindig 5 százalék volt a visszaesés, és egyelőre ez tűnik a legérzékenyebb területnek a HP-nál.

Ezzel együtt ez az az üzletág, amitől a jövőben az igazi növekedésre számíthatunk. A válság elmúltával a fejlett piacokon a vállalatok egyre bátrabban költenek majd olyan IT-beruházásokra, amiket az elmúlt években csak halogattak. Ez nemcsak a PC-beszerzésekre, hanem a nagyvállalati hardverekre és szolgáltatásokra is igaz lehet.

Forrás: Investor.hu

Ennek egyfajta ellenpontja a HP klasszikus biznisze, a nyomtatás, ami továbbra is lassú, de folyamatosa lemorzsolódást mutat az árbevételek terén. Az üzlet erejét mutatja ugyanakkor, hogy egyfelől a legmagasabb üzemi eredményhányaddal működő divízióról van szó, másfelől pedig hajszálnyival még tudta is növelni az üzemi eredményét az egy évvel korábbi szinthez képest.

Erre az üzletágra valószínűleg lassú elsorvadás vár, kivéve, ha a HP-nak sikerül láthatóan megvetni a lábát az egyik legforróbb területen, a 3D nyomtatás terén. Persze ez egyúttal kockázat is, hiszen ha akvizíciók útján próbálja ezt megvalósítani, akkor egyfelől drágán vásárolhat eszközöket (a 3D nyomtatással foglalkozó kisebb cégek az egyik legtúlértékeltebb szegmens a tech szektorban), másfelől pedig olyan rizikóknak teszi ki magát, mint a 11 milliárd dollárért megvásárolt Autonomy óriási galibái. (A cég értékéből 8,8 milliárd dollárt kénytelen volt leírni a HP, és a mai napig tart a pereskedés az Autonomy állítólagosan meghamisított beszámolói miatt.)

Forrás: Investor.hu

Még mindig nem drága

A HP az S&P500 egyik legalacsonyabb értékeltsége mellett forgó részvénye volt januárban, amikor befektetési ötletünket megfogalmaztuk, és ez azóta sem változott érdemben (ezt mutatja, hogy az alábbi ábrán az S&P500 komponensei között a bal alsó sarokban szerepel a HP, azaz alacsony növekedést várnak tőle és alacsony értékeltséget társít hozzá a piac). Különösen vonzó az értékeltség, ha figyelembe vesszük, a várt zsugorodás helyett már stagnál a cég bevétele, miközben a profit egészséges ütemben növekszik.

Forrás: Investor.hu

Az elemzői várakozások fokozatosan emelkedtek az elmúlt évben, részben ez hajtotta maga előtt az árfolyamot is. A menedzsment éves előrejelzése ugyan nem magasabb (de nem is alacsonyabb) az aktuális várakozásoknál, a több évre előretekintő elemzői prognózisok még mindig túlságosan visszafogottnak tűnnek az üzemi eredmény 20 százalékos és a korrigált EPS 10 százalékos éves növekedéséhez képest.

Forrás: Investor.hu

Szép a technikai kép

A továbbra is vonzó és jelentős felértékelődési potenciállal kecsegtető értékeltség mellett a technikai kép is kifejezetten tetszetős. Ha lehet, még jobban fest az ügy, mint januárban, azóta ugyanis az amerikai piacok átmeneti megbicsaklását a HP kifejezetten stabilan vészelte át.

Az átmeneti megbillenést 28 dollárnál a rövidebb távú emelkedő trendvonal és az 50 napos mozgóátlag kettőse megfogta, innen rugaszkodott neki újból a részvény. A gyorsjelentésre készülve új, két és féléves csúcsra futott, és ma valamivel e felett, 30,5 dollár környékén készül nyitni. Ha valóban így történik, az megerősítheti a kitörést, és megnyithatja a teret az emelkedés előtt.

A HP napi grafikonja. Forrás: Investor.hu

A heti grafikon alapján nem kizárható, hogy középtávon 40 dollárig emelkedik az árfolyam, miután kilépett a hatalmas fordított fej-váll alakzatból 2013 végén. Az elmúlt hetekben a hosszú távú, 200 hetes mozgóátlagon is átkúszott a részvény, és ugyan 35 dollárnál még húzódik egy kisebb ellenállás, az út szinte teljesen szabad 40 dollárig.

A HP heti grafikonja. Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!