A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ekkora buli vállalkozni

Twitter, Colin Grussing, 52b, 52businesses, vállalkozás
Hetente érkeznek a potenciálisan működőképes ötletek - vajon mit tudhat JimTheCandleMan?
Vágólapra másolva!
Egy huszonnyolc éves New Orleans-i üzletember, Colin Grussing néhány hete meghökkentően kreatív maratonra szánta el magát. Úgy döntött, egy teljes éven át minden áldott héten céget alapít. Bár a 52businesses - avagy 52b - nevű projektbe nem egyedül vágott bele, elismerő pillantásokból és szkeptikus megjegyzésekből egyaránt bőségesen jut neki mostanában.
Vágólapra másolva!
Hetente érkeznek a potenciálisan működőképes ötletek - vajon mit tudhat JimTheCandleMan? Forrás: Twitter

Grussing a Yale-en diplomázott, majd berobbant a Shark Tank című üzleti valóságshowba, ami önmagában elég figyelemre méltó: a befektetők (cápák) és a figyelmükért kezüket-lábukat törő kezdő vállalkozók ártárgyalásait modelláló műsor egyszerre játék és komoly. Colin Grussing élete első, 2008-ban alapított vállalkozása elasztikus kezeslábasokkal foglalkozott, azóta belekapott többek közt az oldalkocsi-gyártásba, de több lábon áll az ingatlanbizniszben is.

A 52b alapötletét nagyon egyszerű gondolat adta. Grussing úgy találja, túl nagy a lila köd, sok a mítosz a vállalkozásindítás körül. Amilyen lányregényesen hangzik, annyira igaz: a csapata szerint az tud erős, ellenálló gazdaságot építeni, aki ezen a kétes erőtéren túllép. Ha pedig ez nem volna elég, a kiszemelt évre két kollégájával és az erre a célra felvett öt gyakornokkal egy retró – türkizkék – iskolabuszba költözteti a 52b hadiszállását. A nyolcvanas években kiszuperált járművet gyengéden Bobnak (business operation bus) nevezték el. Mivel egy hete tart az akció, jósolgatni korai, de ha beindul a közösségi média-gépezet a projekt körül, könnyen megidézheti a négy-öt évvel ezelőtti állapotot, amikor még mindent őszinte érdeklődés övezett Twitteren és Facebookon – például az SXSW fesztiválklaszter 2010-es Ford kampányáét. És persze lesznek blogok, lesz podcast, lesz még annál is több cikk, mint most.

Épp csak irodája nincs

A vállalkozást elképzelni persze még nem elég, Grussing és társai vállalásában szerepel a működőképes is. A koncepciót tehát bombabiztosan ki kell dolgozniuk minden esetben. Ha tehetik, azt is levezetik, mitől lehet jövedelmező. Most úgy vélik, négy héttel kell önmaguk előtt járni ahhoz, hogy minden hétfőn friss céget tegyenek le az asztalra.

Ezért a tervek utóélete sem közömbös a csapat számára. Nyilván nem hátrány, ha vegyesvállalat formájában hozzá lehet csapni egy meglévő és működő céghez, és lesz, ahol a vezető személye a siker kulcsa, tehát már eleve egy bizonyos személyre fejlesztik. De mindegyiket saját gyermeknek tekintik, és egyiket sem hagyják magára csak azért, mert az adott hét penzumát teljesítették.

Mi jöhet jól egy ekkora spektrumú projektnél? Valaki vagy hangsebességgel ötli ki egymás után a piacképesebbnél piacképesebb cégéreket, vagy ötvenkét tartalék tervvel vág neki. Grussing valahol a kettő között állhat, tucatnyi elképzelés zsong a fejében, egyben rakétatempóra készül. Máris lehet tudni például egy mozgó jógastúdió tervéről, meg egy túlélő táborról felnőtteknek egy kiszuperált börtön épületében. Ha pedig eljutnak félútig – és az eredeti vállalás létjogosultságát már nem lehet megkérdőjelezni –, kaput tárnak a nagyvilágra, és várják a jelentkezőket, akiknek reményeik szerint ekkor már presztízst jelent majd, ha termékeny ötleteiket lelkesedés és bizalom fogadja.

Bolond lukból bolond szél?

A legformásabb konkrétum ezidáig még mindig maga az ötlet, illetve a 52Businessről, a Colin Grussingról szóló írások szerte a neten – bármi megtörténhet, az is lehet, hogy tíz vállalkozásig sem jutnak el. Valamekkora garancia, hogy a fiatalember nem ma kezdte. Grussing azzal jutott be a Shark Tankbe, hogy létrehozta a RootSuit nevű céget – ez forgalmazta az elasztikus kezeslábasokat. Ezt követte az Indiában székelő vállalkozás, amely oldalkocsikat gyárt. Mindkettő szépen jövedelmez. Van ezen felül több ingatlanbefektetése, és bármily bizarr is első hallásra, ez a kis cégcsoport máris termel annyit, hogy akár vissza is vonulhatna az üzleti élettől. Fontolgatta is – amíg rá nem ébredt, hogy akkor érzi jól magát, ha mindig új meg új, enyhén szólva szokatlan ötletekbe vág bele. Fontosabb is, több örömöt is ad, mint amennyit a konyhára hoz.

Annyit természetesen régen leszűrt, hogy nem a hagyományos ösvény az ő világa, Colin Grussing ötleteire leginkább a bulis kifejezés illik, meg a kezdeti gyors pénzáramlás. Ha egy terv bekerült a portfolióba, jöhet a következő. Márpedig – partyszellem ide, médiahájp oda – ez mégiscsak komoly dolog. Kíváncsian várjuk, lesz-e a hazai kkv-szektorból valakinek kapcsolódó gondolata. Talán még magában a 52b projektben is elférne a magyar változat kalandvágyó munkatársa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!