Hihetetlen formában a Netflix

Vágólapra másolva!
Óriási ralit mutatott be az online videószolgáltatásokkal foglalkozó Netflix az utóbbi hónapokban, melynek lehetőségére decemberben mi is felhívtuk a figyelmet. Technikailag jó jel, hogy az árfolyam továbbra is emelkedő trendben mozog, az újabb beszállókkal azonban egy kisebb korrekciót érdemes lehet megvárni.
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő az a száguldás, amit a Netflix az utóbbi hónapokban bemutat. Az online videószolgáltató társaság részvényei folyamatosan új történelmi csúcsokat döntenek, és az elmúlt bő másfél évben 50 dollárról 450 dollár fölé repesztett az árfolyam.

A Netflixben rejlő lehetőségre mi is felhívtuk korábban a figyelmet, decemberi cikkünkben jeleztük, hogy 450 dollár közelébe is eljuthat a papír egy kisebb korrekció után. Mivel most elérte ezt a szintet az árfolyam, újra megnézzük a technikai képet.

Mivel a részvény történelmi csúcsokon mozog, így korábbi ellenállás nem állja útját az emelkedésnek. A részvény következő megállóit Fibonacci-szintek segítségével célszerű kijelölnünk.

A heti grafikon szerint egy ellenálláshoz, a 123,6-os Fibonacci-szintig jutott el a Netflix, ami útját állhatja a további emelkedésnek. Ha sikerül áttörni ezt a szintet, első körben további 50 dolláros rali várhatna a részvényre, mivel az első komolyabb ellenállás, a 138,2-es Fibonacci szintnél, 510 dollár környékén húzódik. Azután a 600 dollár alatti, 161,8-as Fibonacci-szint jelentheti az átmeneti megállót a részvény számára.

Netflix heti grafikon (Nasdaq) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

A napi grafikon szerint a következő (konzervatívabb) célár 480 dollárnál húzódik, amit a 138,2-es Fibonacci-szint jelöl ki a részvény számára. Annak elérése után az 540 dolláros szint következhetne.

A Netflixet segítheti a rövid távú emelkedő trendvonal is, mely az utóbbi hónapokban kiváló támaszt nyújtott a számára, és az árfolyam számos alkalommal felpattant róla. Emiatt jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a trendvonal a jövőben is támogatni tudja majd az emelkedést.

Ezen túl az 50 napos mozgóátlag is a közelben húzódik, ami a trendvonalhoz hasonlóan szintén támaszt nyújtott a papírnak néhány alkalommal az utóbbi hónapokban.

Ha a jelenlegi, 455 dolláros szintről lefelé indulna meg a részvény, az esést az emelkedő trendvonal, az 50 hetes mozgóátlag és a 100-as Fibonacci szint foghatná meg. Ezután a 200 napos mozgóátlag nyújthatna menedéket a Netflix számára.

Az indikátorok közül az RSI hamarosan túlvettségre kezd figyelmeztetni, mivel nemsokára belép a 70-es szint fölötti zónába. Az MACD pedig eladási jelzést készül adni, ami intő jel lehet.

Netflix napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről