Vágólapra másolva!
Kiugróan jó negyedéves eredményről számolt be csütörtök reggel a TVK, a vegyipari cég 5,2 milliárd forintos üzemi eredményt ért el, ami a tavalyi évhez képest több mint 140 százalékos növekedést jelent. Jól alakultak a negyedévben az árrések és az értékesítés is bővülni tudott.
Vágólapra másolva!

Erős első negyedévet zárt a TVK, a vegyipari társaság 100,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. EBITDA szinten ugyanakkor 52 százalékos éves növekedést ért el a vállalat, amely így 8,53 milliárd forintra emelkedett. Az üzemi eredményt pedig közel duplázódott és 5,19 milliárd forintra növekedett.

Látható, hogy a gördülő árbevétel és EBITDA is emelkedő pályán mozog, így az előző negyedévben tapasztalt némileg gyengébb EBITDA szintű teljesítmény csak időszakos volt.

Forrás: TVK, Investor.hu

3,3 milliárd forintos eredményt ért el a TVK az első negyedévben, ami rendkívül jónak tekinthető, hiszen tavaly 6,2 milliárd forintot hozott össze a társaság.

Az üzemek kihasználtsága éves szinten 5,7 százalékponttal 87 százalékra emelkedett, ugyanakkor a társaság tudatos készletépítésbe kezdett, mivel májusban tisztítási és karbantartási munkálatok miatt leállásokra kell számítani több üzemben is. A tervezettnél hosszabb szünet ugyanakkor kockázatot is jelenthet a termelés szempontjából.

A jó teljesítmény a kedvező irányba elmozduló árréseknek is köszönhető, de 6 százalékkal növelte a TVK éves alapon az értékesítési volument. A költségek szigorú kontrollja továbbra is fontos a cégnél, ez is közrejátszott a kedvező számokban.

Forrás: TVK, Investor.hu

A butadién-kinyerő üzem kivitelezése jól halad, a cég várhatóan tartani tudja a 2015. májusára tervezett kereskedelmi célú indulást. A próbagyártás pedig akár hamarabb is megindulhat.

A menedzsment nem számít a piaci környezet markáns változására. Ugyanakkor a polimer értékesítés a második negyedévben csökkenhet a leállások miatt.

A társaság hitelállománya 7,24 milliárd forinttal növekedett a Mol Group Finance SA-tól felvett hitel miatt, és az euró erősödése sem tett jót az eladósodottságnak.

Forrás: TVK, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről