A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Mitől hasított ennyire a Raiffeisen?

Vágólapra másolva!
Kifejezetten erős első negyedéves gyorsjelentést közölt ma reggel a Raiffeisen, nem is csoda talán, hogy a részvény árfolyama 4 százalékos ugrással reagált. A nettó kamatbevételek jól alakultak és a költségsorokon is nagyot sikerült fognia a banknak, ennek köszönhető a nettó profit sor nagy meglepetése. A megfogalmazott kilátások viszont inkább óvatosságra inthetnek a kezdeti nagy fellángolást követően. 
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen 26 százalékkal magasabb nettó profitot ért el az első negyedévben, mint amit a piaci szereplők vártak, ez pedig akárhogy is nézzük, igen vaskos felülteljesítésnek számít. Nem kizárólag arról van ráadásul szó, hogy a bank kevesebbet céltartalékolt a kelleténél (bár ahogy látni fogjuk, ez is benne van a pakliban) és ezért lett ilyen pompás a profitsor, hiszen a nettó kamatbevételek is jól alakultak, ráadásul a működési költségeken is sokat faragtak.

Forrás: Investor.hu

A nettó kamatbevételek szép teljesítményét (új csúcsra futottak!) a marzsok tágulása magyarázta, ezt azonban olyan, hosszú távon nem fenntartható tételek is magyaráztak, mint a bank központjának derivatív műveletei. Első ránézésre tehát igen szépen fest a nettó kamatbevételek alakulása, azért érdemes lesz még várni legalább egy negyedévet azzal, hogy messzemenő következtetéseket levonhassunk. Nem fest igazán szépen, hogy a vezetés egy negyedévvel ezelőtt még a hitelezési aktivitás enyhe növekedését vetítette előre az idei évre, mostanra viszont már csak stagnáló hitelállománnyal számolnak.

Forrás: Investor.hu

Eközben a díj és jutalékbevétel sorokon, illetve a kereskedési profitnál a bank kellemetlen meglepetést okozott, utóbbi soron ráadásul veszteséget könyveltek el. Ennek oka az ukrán feszültségek miatti heves devizamozgások, orosz derivatív pozíciók veszteségei, és a lengyel saját számlás kereskedés csökkenő aktivitása.

A működési költségek csökkenése viszont elvitathatatlan eredmény a Raiffeisentől, bár azért az orosz és ukrán devizák gyengülése itt is segített jól szerepelni. A költségcsökkenés nagy része mindenesetre a cseh és lengyel operációból érkezett, miközben a bank összlétszámának 3 százalékos csökkenése egy év alatt, pozitív és nem feltétlenül egyszerinek tekinthető folyamatokról árulkodik.

Forrás: Investor.hu

A Raiffeisen a céltartalékolások terén is kellemes meglepetést okozott, bár azt gondoljuk, hogy pusztán idő kérdése, hogy a költségek ismét felfussanak. Bár a késedelmes hitelarány valamivel csökkent, és a rossz hitelek fedezettsége is ismét emelkedett, a 65 százalékos szint kevés lehet az EKB második féléves eszközminőség felülvizsgálatai során. Könnyen lehet, hogy a Raiffeisen emelkedő céltartalékolással néz majd szembe, erre enged következtetni a menedzsment idei évre megfogalmazott várakozásai is. Szerintük 1,3-1,4 milliárd eurót kell majd céltartalékolniuk összesen, ehhez képest az első negyedéves 281 millió euróval időarányosan még nem állnak túl jó.

Forrás: Investor.hu

A céltartalékolás emelkedését persze az ukrán helyzet is részben magyarázza. A helyi leánybanknál a késedelmes hitelarány 32,5 százalékra hízott, miközben az intenzív céltartalékolás a fedezettséget 76,7 százalékra növelte. A bank 24 millió eurós veszteséget szenvedett el (ami egyelőre kisebb, mint a magyar leánybank vesztesége), de ami talán ennél is riasztóbb, hogy a betétállomány harmadával csökkent egy negyedév alatt.

Forrás: Investor.hu

Szóval összességében az első negyedév nagyon szépen fest a Raiffeisennél, de ha kicsit részletesebben is megnézzük a számokat, akkor azért már akadnak kérdőjelek. Érdekes lesz majd látni, hogy az erős nettó kamatbevétel sorból mit sikerül megtartania a banknak, és hogy a céltartalékolási költségek mekkora mértékben emelkednek majd az előttünk álló negyedévekben.

Technikailag viszont jól néz ki a papír, akár további árfolyam emelkedés is jöhet a következő napokban. A Raiffeisen árfolyama nagy lendülettel törte át a január óta életben lévő csökkenő trendvonalat, illetve az 50 napos mozgóátlagot. Az MACD indikátor vételi jelzést mutat, és az RSI mozgása is bíztató. A papír erősödése első körben a 200 napos mozgóátlagig folytatódhat. Abban az esetben, ha elfogyna az árfolyam lendülete, akkor a csökkenő trendvonal szolgálhatna támaszként.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!