A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hordozható sörcsapolóval forradalmasítanák a kézműves sörök piacát

Vágólapra másolva!
A minőséget egy hónapnál tovább megőrző tasakokban bárhová magunkkal vihetjük kedvenc italunkat, melyet a hordozható berendezéssel frissen csapolhatunk magunknak.
Vágólapra másolva!

A Kickstarter honlapján bárki közösségi alapon gyűjthet finanszírozást innovatív projektjéhez. Az egyik legnépszerűbb kezdeményezés jelenleg a SYNEK nevű hordozható sörcsapoló berendezés. A mobil sörcsap kitalálói úgy gondolják, 250 ezer dollárból megkezdhetik a gyártást. A gyűjtés már 160 ezer dollár fölött jár, és még 21 nap van belőle hátra. Ha minden jól megy, év végén elkészülnek az első darabok, melyeket jövő év elején kezdenek kiszállítani.

A piac forradalmasítása

Az ötletgazda Steve Young szerint egyik céljuk a kézműves sörök piacának forradalmasítása. A kézműves sörök gyártói jellemzően kisebb mennyiségben állítanak elő sört, az ital népszerűsítésére, palackozására, szállítására nincs anyagi keretük. Az új találmány segítségével azonban a sörök rajongói bárhol, szinte bármilyen csapról megtölthetnek egy hermetikusan zárt tasakot, azt magukkal vihetik és a berendezés segítségével bárhol frissen csapolhatnak maguknak. A sör szállításának terhe így a fogyasztóra hárul, nem az előállítóra. Reményeik szerint a SYNEK elterjedésével a helyi sörfőzök több sört tudnak majd eladni, jobb minőségben és olcsóbban.

Tasakos sör?

A SYNEK gyártói az ideális üzleti modellt úgy képzelik el, hogy a sörfőzdék tőlük rendelnek majd tasakokat, amiket megtöltenek, és maguk adnak el vásárlóiknak. A tasakok ára körülbelül 1 dollár lesz, de ha többet rendelünk, akkor olcsóbban megkaphatjuk. Méretük 1 gallon, ami bő 3.5 liternek felel meg. A tasakokon különleges, egyirányú szelep lesz, miután csapoltunk belőlük, egyszerűen lehúzhatjuk a berendezésről, nem kell meginnunk mind a 3.5 litert egyszerre (kivéve, ha szeretnénk). A tasakokat könnyen cserélhetjük, így sokféle sört csapolhatunk egyszerre. A szelep biztosítja, hogy a tasakban található ital minősége, nyomása és széndioxid-tartalma többszöri csapolás során se csökkenjen. Elméletileg a tasakok újrafelhasználhatóak, de ezt a gyártók nem javasolják.

Korlátlan ideig eláll

A sör korlátlan ideig eláll a tasakban, a 30 napos minőségromlás az első csapolással kezdődik. Mivel nyomáscsökkentő szelep zárja, az ital a tasakban fermentálható és széndioxiddal dúsítható, ami különösen jól jön a házi sörfőzőknek. Előzetes vak kóstolások alapján a tasak nem befolyásolja a sör ízét, sőt, kevésbé hat rá, mint a merev tárolók. Az mindenképpen biztos, hogy kevésbé lép reakcióba az itallal, mint a hagyományos műanyag palackok anyaga.

Forrás: Kickstarter

Hermetikusan zár

A rendszer alapvető részét a hermetikusan zárt, az italt UV-sugárzástól védő tasak képezi. Ezt egy egyszerű cső segítségével lényegében bármilyen sörcsapról feltölthetjük, majd magunkkal vihetjük. A SYNEK csapata már most számos sörgyártóval áll kapcsolatban, az ő söreik előretasakolva is kaphatóak lesznek. Az ígéretek szerint a sör a tasakban több mint egy hónapig megőrzi minőségét, akkor is, ha már csapoltak belőle (a felbontott üvegekre ez nem igaz). A csőhöz, amin keresztül a tasakot feltölthetjük, egy adapter kapcsolódik. Ez a legtöbb sörcsappal kompatibilis, vagyis szinte bárhol, bármilyen sört tölthetünk bele. A feltalálók folyamatosan dolgoznak azon, hogy újabb adaptereket biztosítsanak a csőhöz. Az adapter, a cső és a tasakon található szelep tökéletesen zárnak, így a sör nem érintkezik levegővel, miközben a tasakba kerül.

Szabályozható a hőmérsékelet is

A csapoló tökéletesen hordozható, nem nagyobb vagy nehezebb, mint egy nagyobbféle kenyérpirító. Hálózati áramról működik, mindössze egy konnektor kell, és már használhatjuk is. Később talán még arra sem lesz szükség, a fejlesztők dolgoznak egy akkumulátoros verzió létrehozásán. A berendezés teljes értékű sörcsapoló lesz, az ital hőmérséklete és nyomása szabályozható. A tervek szerint a hőfokot 1 és 16 Celsius közt lehet majd beállítani, bár a tervezők még nem tudják biztosan, milyen technikai megoldást választanak a hűtés megoldására. A gép tulajdonosai a széndioxid-nyomást is beállíthatják majd csapolás közben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!