A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:50TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
21:20VívásMohamed El Sayed-Tibor Andrasfi
NyílNyíl

Könnyű, közösségi kijózanodás

Santiago Sörfesztivál fiatalok tánc
Sobrr
Sörfesztivál Mallocóban, Chilében - nem kell minden emlékünket megőriznünk...
Vágólapra másolva!
Az online életben zajló interakcióink egyik nagy csapdája, hogy a közösségi profiljaink minden pillanatot eltárolnak az örökkévalóságnak. Erre kínál rugalmas megoldást egy új iOS alkalmazás. A neve nemlétező kreálmány, de ha kiejtjük, a józan szóval cseng egybe angolul.
Vágólapra másolva!
Sörfesztivál Mallocóban, Chilében - nem kell minden emlékünket megőriznünk... Forrás: AFP/Hector Retamal

A Sobrr nevű applikációval nemcsak értelmét veszti a nyomasztó sóvárgás, „de jó volna legalább néhány pillanat arról, mi történt tegnap”, hanem emellett elég súlyos terhet is leemel a felhasználó válláról. Lássuk be, nem minden újsütetű barátság pontosan olyan vonzó az éles, délelőtti fénynél, mint amennyire jó ötletnek tűnt a túlhevült hajnali órákban. A Sobrr ezeket a tiszavirág életű kapcsolatokat kezeli ügyesen és kellemetlenség nélkül. Tulajdonképpen úgy működik, mint egy kocsmatúrákra specializált Snapchat. Ha 24 órán belül nem erősíti meg mindkét fél a kapcsolatot, magától – és sértődés nélkül – törlődik. A fényképek, a kommentek, a lájknak megfelelő ujjongás ugyanígy.

A Venturebeat szerint Bruce Yang fejlesztő fejében klasszikus Las Vegas-i legénybúcsú másnapján született meg az ötlet, miután az élet lemodellezte a Másnaposok akárhányadik folytatását a szobájukban. A LinkedIn 26 éves szoftvermérnöke úgy gondolja, mivel a közösségi jelenlétünk másról sem szól, mint hogy nyomot hagyjunk minden impulzusunkról, tulajdonképpen szünet nélkül a múltban élünk. Ráadásul úgy képzeljük, adunk a megjelenésünkre, szinte érthetetlen ragaszkodással csak szépet, jót, pozitívat szeretnénk sugározni magunkról és a mindennapjainkról. Az előnytelen portréknak, a rendetlenségről árulkodó fotóknak, munkánk robotikus elemeiről és a felnőttmagány kínosan őszinte pillanatairól kiabáló státuszoknak nem szívesen adunk helyet a hírfolyamban. Prezentábilisnak akarunk mutatkozni, abban bízunk, hogy a legvonzóbb arcunkat mutatjuk a közösségnek. És amíg gondosan építjük ezt az imidzset olyanok előtt, akikhez három dimenzióban utoljára tavalyelőtt volt szerencsénk, éppen a saját élményeink elmennek mellettünk a saját élményeink.

A Sobrr nemcsak a fölösleges kellemetlenségektől akar megkímélni, hanem realisztikusabb közösségi életet is szeretne építeni – más kérdés, hogy a helyek elkeltek, a Facebook és a Twitter státusza egyelőre kihalásos alapon elégségesnek tűnik a közösségi médiázók masszív többsége előtt. Realisztikus alatt pedig Yang azt érti, hogy a tegnapi felszínes, jelentéktelen csevegés, és a spontán, átgondolatlan ismerkedés párologjon el a mából. A Sobrr fejlesztője szerint ehhez elég, ha tér és idő változói helyett csak a térrel foglalkozik. A péntek este olyanra sikerült, amilyenre, de ha ebből magától semmi nem marad szombatra, akkor a közösségi platform se béklyózzon a felelőtlen döntéseink következményeivel.

Élj a pillanatnak – ez az alkalmazás mottója. A Sobrr blogja szerint ha van sor, amellyel képes azonosulni az Y-generáció, hát ez az. Józanodjunk csak ki a magunk nyugodt tempójában, nincs kapkodás, nincs szorongás: attól, hogy másnaposak vagyunk, nem gond a másnap. „Nem minden ér annyit, hogy örökké tartson” – így a blog.

A felhasználói reakciók vegyesek, az alkalmazás finoman szólva nem osztatlan siker, akad bőven elégedetlen, becsmérlő recenzió. De egy olyan terméknél, amely a felgyorsult múlandóságnak köszönheti egyáltalán a létezését, ez nem jelenthet problémát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!