Érdemes figyelni az amerikai divatra!

Vágólapra másolva!
Több profi szakember szerint is érdemes lehet beszállót keresni a kiskereskedelmi szektor részvényeiben a jelenlegi szinteken. Véleményük szerint, ha az első negyedéves gyengébb eredményeket magasabb teljesítmény váltja fel a második negyedév végi gyorsjelentésekben, akkor hosszú távon növekedés várható ezektől a papíroktól. 
Vágólapra másolva!

John Apruzzese, az Evercore Wealth Management befektetési igazgatója már régóta figyelmmel követi a Ralph Lauren ruházati cég sorsát. A befektetési szakember sokáig csak partvonalról figyelte a részvényt, azonban az elmúlt hónapok árfolyam esését követően elérkezettnek látja az időt a bevásárlásra a stabil jövedelemtermelő képessége és növekedési kilátásai miatt. Így vélekedik a kiskereskedelmi részvények töbségéről is.

Ez a megállapítás részben meglepetés lehet a befektetők többségének, miután nagy zuhanáson van túl a szektor. Az S&P500 leggyengébb teljesítményt nyújtó részvényei között több kiskereskedelmi papír is található. A Whole Foods, a Best Buy vagy az Amazon is mintegy 20 százalék körüli mínuszt produkált, míg a sereghajtó Coach kétszer ekkora esést könyvelhetett el. Akkor eljött-e az idő egy újabb beszállásra? Vajon a megtorpanás csak rövid távú folyamat eredménye, vagy egy elnyúló visszaesés várható az ágazatban?

Forrás: Investor.hu

Csak az időjárás tehet róla!

Sokan a rossz időre fogják az iparág gyengélkedését, ugyanis a kemény tél komolyan visszavetette a fogyasztói kiadásokat és a kereskedelmi szektor első negyedéves eredményeiben is nyomot hagyott. Egyelőre még korai lenne bármit is kijelenteni arról, hogy folytatódik-e a fogyasztói kiadások visszaesése. Az első negyedévben már csak 1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói kiadások, miközben egy éve még 3,4 százalékos bővülést láthattunk. Áprilisról májusra pedig 0,2 százalékos növekedést regisztráltak, viszont mindez inkább a magasabb áraknak tudható be semmint az aktuális költekezési trendnek. Ha ugyanis inflációval korrigáljuk a számokat, akkor már két havi esés figyelhető meg.

Látható tehát, hogy nem övezi egyértelmű álláspont a kiskereskedelmi szektorban folyó részvényvásárlást. Egyesek szerint elképzelhető, hogy most érkeztünk el egy nagyobb mértékű korrekcióhoz, ezt azonban Peter Dixon, a Fidelity Management kiskereskedelmi portfóliókért felelős menedzsere azzal cáfolja, hogy az amerikai GDP zsugorodása ellenére a gazdaságban nagy fejlődés fog lejátszódni. Ezt alátámasztja a májusi 0,4 százalékos személyi jövedelem növekedés, mely a negyedik egymást követő hónapban mutat emelkedő tendenciát.

A gazdasági visszaesés kedvez a fogyasztói részvényeknek, hiszen mindig fellelhető lesz olyan márka, vagy termék, amely majd egybecseng a fogyasztói kereslettel. Azonban nem árt óvatosnak sem lenni, hívja fel a figyelmet Appruzzese is, hisz érdemes olyan részvényeket választani, amelyek fejlődő országokra, vagy növekvő ágazatokra egyaránt koncetrálnak. Olyan kiskereskedelmi cégeket válasszunk, amelyek online jelenlétüket fejlesztik és exportra is tudnak termelni.

Ezért is kedveli a befektető a Ralph Laurent, hisz bevételeinek 10 százaléka a világhálón keresztül érkezik be, vagyis az online területen nagy fejlődésre képes. Nem kizárt, hogy néha esés látható majd a papír árfolyamában, azonban hosszú távon emelkedő pályára kellene lépnie. Ebben az esteben nem csak egy negyed évet kell figyelni, hanem 3-5 évben szükséges gondolkodni. Más elemzők szerint a következő 12 hónapban még húsz százalékot is emelkedhet a papír értéke.

Ralph Lauren heti grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az értékelésnél még mindenképp tartsuk szem előtt az adott vállalat fontosabb értékeltségi mutatóit, köztük a P/E rátát és EV/EBITDA mutatót, hívja fel erre is a figyelmet Apruzzese. Jó eséllyel szemtanúi lehetünk egy hosszú távú megugrásnak, ha a második negyedéves eredmények felülmúlják az előző időszakét, hiába szálltak már most magasba a kiskereskedelmi részvények árai. „A kiskereskedelmi szektor nagyobb keresletet lesz képes kielégíteni, mint amekkorát a fogyasztók támasztani fognak, és ezt a gyors ütemű növekedésükkel, a nemzetközi terjeszkedésükkel valósítják meg, amit a fontosabb mutatószámaikkal igazolni is fognak”- teszi hozzá Apruzzese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről