A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csökkentek Magyarország nemzetközi tartalékai

Vágólapra másolva!
A cél a hazai tulajdonú állampapír-állomány növelése.
Vágólapra másolva!

Júniusban 195 millió euróval, 36,079 milliárd euróra csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden megjelent legfrissebb adataiból.

A devizatartalék viszont nőtt, de csökkenni fog

A devizatartalékok szintje 1,68 milliárd euróval 35 milliárd euróra emelkedett. Az egyéb követelésekhez sorolt tételek tehát mérséklődtek: 1,88 milliárd euróval 770 millió euróra estek. A Portfólió.hu ennek kapcsán megjegyzi, hogy július végén ki kell fizetni egy egymilliárd eurós devizakötvény-lejáratot és kamatát. Ezt az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) részben a tavasszal kibocsátott devizakötvényből fogja megtenni, ami a devizatartalék mérséklődésével jár majd. Még akkor is, ha a lejárat másik részére az MNB segítségével felpörgetett forintállampapír-kibocsátásból teremtettek fedezetet.

Deviza helyett forint

Az adósságpolitikában az állam egyik szándéka jelenleg a bruttó adósság csökkentése, ezt részben a devizatartalékok apasztásával kívánják elérni.

A másik cél, hogy nőjjön a forintalapú illetve a hazai tulajdonú állampapír-állomány a devizás illetve a nemzetközi kézben lévő mennyiség rovására. A devizahitel ugyanis árfolyamkockázatot jelent, a külföldi tulajdonosok pedig a tapasztalatok szerint adott esetben gyorsabban szabadulnak a magyar papíroktól, mint a hazaiak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!