5 jó tanács egy milliárdostól

Vágólapra másolva!
"Az okos és a sikeres befektető gyakran két különböző személy", véli Jim Rogers. Olyan mondásokat gyűjtöttünk össze a befektetési filantróptól, amik minden befektetőnek hasznára lehetnek.
Vágólapra másolva!

Rogers akkor vált először közismertté a befektetők körében, mikor Soros Györggyel megalapították a Quantum alapot 1973-ban, azóta is aktívan kereskedik a piacokon.Sikereit az is mutatja, hogy karrierja alatt 11 évben sikerült átlagban 30 százalékkal felülmúlnia a piacot.

Forrás: Business Insider, Investor.hu

1.) A piacok hosszabb ideig maradhatnak irracionálisak, mint a befektető fizetőképes.

A fenti idézetet John Maynard Keynesnek, a makro ökonómia atyjának kell tulajdonítanunk. Rogers még egy egykori interjú közben idézte a közgazdászt, mikor a korai éveiről kérdezték a befektetőt. Rogers elmondása alapján a hetvenes években 6 cég részvényeit shortolta, azonban mind a hatszor fel lett törölve vele a parkett. Ekkor jött csak rá, hogy még nincs akkor piaci ereje, hogy tartani tudjon ilyen pozíciókat. A következő 2-3 évben mind a hat cég csődbe ment, akkor már Rogers piaci jelenléte nélkül.

A tanulságot két szintén sokat hangoztatott tőzsdei közhellyel lehet megfogni. Az első, hogy a piacnak mindig igaza van, így a legjobb, ha trendkövető kereskedők vagyunk. A második, hogy ha igazad van, de korán játszod meg akkor végül is tévedtél. Az okos és a gazdag befektető gyakran nem egy és ugyan az a személy.

2.) Ha szerencsés akarsz lenni csináld meg a házidat!

Egész életed alatt próbálkozhatsz befektetésekkel, jó fundamentumok nélkül nem viszed semmire. A jó fundamentumokkal rendelkező befektetések előbb-utóbb kifizetik a fáradozásokat. Azonban még egy biztos ötlet esetén sem szabad túlfeszítenünk saját határainkat, emlékezzünk a piac sokáig irracionális maradhat. Ennek ellenére Rogers a sikereit tekintve nem a szerencséjében hisz.

3.) A legsikeresebb befektetők idejük nagy részében nem csinálnak semmit.

A guru itt elsősorban nem a buy and hold, azaz vedd meg és tartsd stratégiára akart utalni. Elmondása szerint a kutatómunka, pozíció nyitás, zárás és profit realizálás után a legjobb ha kicsit hátradőlünk, szokjuk a sikerünket. A sikeres pozíció lezárása után pszichológiailag rendkívül sebezhető állapotba kerülünk, úgy érezhetjük miénk a világ, befektetni könnyű, és rohannánk újabb ügyletet kötni. Rogers azt tanácsolja, egy pár napig csináljunk bármit, csak ne gondoljunk befektetésre, hagyjuk elmosódni a pozitív érzést és az elvakultságunkat.

4.) Figyelemre méltó hányan tévesztik össze a bika piacot a tudással.

Semmi sem veheti fel a versenyt egy bika piaccal, hogy elhitesd az emberekkel, hogy okosak. Ezeket a szavakat maga Rogers írta le. Emelkedő trendnél valóban könnyű jó döntést hozni, azonban jobb döntést már annál nehezebb. Itt megint vissza lehet kanyarodni, a könnyű alulteljesítenünk a piacot, és a ne szálljunk el egy jó ügylet után magunktól kérdéskörre.

Ugyanakkor itt is különbséget kell tennünk aktív és passzív befektetők között. Utóbbi széles rétegeknek a hosszú távú befektetés ajánlottabb, hiszen nehéz pontosan megtalálni a be és kiszállási pontokat egy trendnél. Egy másik híres befektető, Peter Lynch szavaival élve: többet veszítünk a korrekcióra készülés folyamatán, mint magával a korrekcióval.

5.) Járd a saját utad

Rogers saját elmondása szerint karrierje elején sokáig úgy hitte, hogy a többi elemző és stratéga többet tud, mint ő, ezért próbálta lemásolni módszereiket. Az idő múltával rájött, hogy sokakkal ellentétes következtetésre jut, ráadásul a saját elképzelései sokszor be is jöttek. A legfontosabb gondolat, amit itt meg lehet fogalmazni, hogy legvégső soron mindenki magának tudja legjobban eldönteni, hogy egy ügylet jó lehet e neki. Ha olykor az anyagi veszteségtől nem is, de a pszichológiai nyomástól meg tud kímélni minket egy saját értékrendszer felállítása és követése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről