A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNPupp Réka
12:50CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Háborog a bankszektor: túl sok járhat vissza a devizahiteleseknek

mnb, magyar nemzeti bank, olcsó hitel
Dombormű a Magyar Nemzeti Bank homlokzatán
Vágólapra másolva!
Szerintük nem jogszerű az MNB iránymutatása.
Vágólapra másolva!

A teljes magyar bankszektor megdöbbent az általunk is bemutatott MNB útmutatáson, amely szerintük jogtalanul írja elő, hogy miként számolják el a Kúria által jogsértőnek talált árfolyamrés miatt keletkezett túlfizetéseket. Ahogy mi is számoltunk, másfélszer többet kell visszafizetnie a bankoknak, ha elfogadják az útmutatóban foglaltakat.

Min háborodtak fel a bankok?

A jegybank útmutatója szerint az adott havi árfolyamrés alkalmazása miatt felszámolt túlfizetéseket tőketörlesztésként kell elszámolnia a hitelintézetnek. Az ilyen módon történő elszámolás nagyban megnöveli a devizahiteleseknek az árfolyamrés eltörlése miatt visszajáró összeget. Bővebben itt >>

Az elszámolás lépésekben:

1. Ki kell számolni, hogy a folyósításkor forintban nyilvántartott összeg árfolyamrés nélkül mekkora deviza-tőketartozást jelent.
2. Az új deviza-tőketartozás szerint kell kiszámolni az új törlesztőrészleteket.
3. Meg kell nézni, hogy a valóságban fizetett törlesztőrészletek és az újonnan kiszámoltak mennyivel térnek el egymástól.
4. A különbséget minden egyes időszakban le kell vonni a tőketartozásból.
5. Az ügyfélnek akkora összeg jár vissza, mint amekkora az elszámolás végéig banknál elkönyvelt tőketartozás és az újonnan a fenti módszer szerinti tőketartozás különbsége.

Háborog a bankszektor

A Portfolio.hu információ szerint az egész bankszektor háborog az MNB iránymutatásán. A bankok szerint nincs is joga az intézménynek, hogy hasonló elvárásokat támasszon. De eltérni sem tudnak az iránymutatástól, mert a jegybank ellenőrzi majd a bankok módszertanát, ezért előrevetíthető, hogy büntetésre számíthatnak azok a pénzintézetetek, amelyek másképp számolnak.

A bankok szerint több jogi értelmezési hibája is van az MNB módszertanának, így az nem felel meg a jelenlegi és a régi Ptk.-nak sem. Ezért akár bírósághoz is fordulhatnak, míg ha törvénytervezet is készül az árfolyamrés elszámolásáról, akkor az Alkotmánybírósághoz vagy EU-s fórumhoz fordulhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!