Drágulhat az arany és az ezüst

Vágólapra másolva!
Fontos szinthez érkezett vissza az arany és az ezüst az elmúlt napok esései után, így akár egy kisebb felpattanás is elképzelhető a piacukon rövid távon. A merészebb befektetők pedig most akár kedvező hozam-kockázat arányú lehetőséget is meglovagolhatnak. Ugyanakkor a fundamentumok hosszú távon inkább a két nemesfém további esése mellett szólnak.
Vágólapra másolva!

Fontos szinthez érkezett az arany

Nagyobb esést szenvedett el az elmúlt napokban az arany, amiben többek között az erősödő dollár és az amerikai kamatemelésre vonatkozó várakozások erősödése játszik szerepet. A nemesfém már az 1250 dolláros szinteket közelíti, ahol legutóbb június elején járt az árfolyama.

Az arany mára fontos szintekhez érkezett vissza. Az 1250 dollár körüli támasz egy hosszabb távú csökkenő trendvonallal együtt alulról megtámaszthatja az árfolyamot, így rövid távon akár a nemesfém kisebb felpattanása is elképzelhető technikai alapon. Ebben az esetben első körben 1300 dollár környékére térhetne vissza.

A felpattanás lehetőségét erősíti, hogy a csökkenő trendvonal a közelmúltban jónéhány alkalommal jó ugródeszkaként szolgált, és rövid időre vissza tudta fordítani észak felé az árfolyamot. Ha mégis folytatódna az arany esése, és a támaszok elesnének, a következő megálló az 1200 dolláros szint lehetne a nemesfém számára.

Az arany lehetséges felpattanását megjátszani kívánó befektetők kedvező hozam-kockázat aránnyal szembesülhetnek. A veszteségvágó megbízást szűken az 1250 dollár körüli támaszszint alá helyezve kis veszteséget kockáztathatunk a piacra lépéssel, míg a célszintet 1300 dollár környékére lehetne élesíteni.

Óvatosságra intő jel lehet, hogy még érvényben van az MACD nemrégiben adott eladási jelzése. Az RSI egyelőre a semleges tartományban mozog.

Arany napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az ezüst is pattanhat

Az aranyon kívül az ezüst grafikonja is érdekesnek tűnik, ugyanis ez a nemesfém is fontos szintekhez ért vissza. Az ezüst a 18-19 dolláros támaszzónájáig gyengült, mely az utóbbi hónapokban rendre megfogta az esését.

Az ezüst tavaly nyár óta háromszor is vissza tudott pattanni a 18-19 dolláros támaszokról, így jó esély van rá, hogy ezúttal is visszafordul észak felé az árfolyam. Az emelkedést itt is segítheti egy hosszabb távú csökkenő trendvonal, mely alulról nyomhatja felfelé az ezüstöt.

Ezek a felpattanások azonban egyre kisebbek voltak, ráadásul, ha minél többször teszteli a szintet az árfolyam, annál nagyobb a valószínűsége, hogy végül letöri majd a támaszt. Természetesen nem tudhatjuk előre, hogy mikor fárad el ez a támasz, ami bármikor megtörténhet.

Az optimizmusunkat azonban erősítheti, hogy nagyobb túladottság alakult ki az ezüst piacán, melynek eredményeként az RSI ismét mélypontokra süllyedt. Az RSI mostanihoz hasonló alacsony szintjei a közelmúltban kisebb-nagyobb árfolyam-emelkedéseket jeleztek előre, így akár most is bekövetkezhet egy újabb felpattanás.

Óvatosságra inthet, hogy egy halálkereszt jelzés készül kirajzolódni a grafikonon, tehát az 50 napos mozgóátlag felülről készül keresztezni a 200 napost. Ennek bekövetkezése eladási jelzést küldhet a befektetőknek, ami az ezüst további esését valószínűsíthetné. Ezen túl az MACD eladási jelzése is érvényben van még a napi grafikonon.

A lehetséges felpattanást akár itt is kedvező hozam-kockázat aránnyal lehet lekereskedni. A célszintet 20 dollár fölé lehetne elhelyezni, míg a veszteségeinket nem sokkal a mostani árszint alatt lehetne elvágni, amiből 2:1-esnél nagyobb hozam-kockázat arány adódhat.

Ezüst napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Érdemes kiemelni, hogy az arany és az ezüst árfolyam emelkedését csak rövidebb távon gondoljuk lehetségesnek. Hosszú távon inkább az arany és az ezüst további gyengülése mellett tennénk le a voksunkat, leginkább az amerikai kamatemelések megkezdése, a tovább erősödő dollár, a globális növekedési félelmek csillapodása miatt.

Hogyan lehet arannyal és ezüsttel kereskedni?

Arannyal és ezüsttel ETF-ek és certifikátok segítségével lehet kereskedni az Investor Trader rendszereiben. Ehhez elég számlát nyitnia itt, ha pedig további kérdése van, azt az alábbi űrlapon felteheti.

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről