Büntetik a tőzsdecápa cégét

Vágólapra másolva!
Bill Ackman neve igen ismerősen csenghet az Investor.hu olvasói számára is, ha nem máshonnan, akkor a JC Penney, vagy a Herbalife sztorik révén. Most éppen befektetési cége, a Pershing került középpontba, miután az ma tölti első tőzsdei napját az amszterdami parketten.
Vágólapra másolva!
  • Nem indult túl jól a nagyhírű aktivista befektető, Bill Ackman által irányított Pershing Square Holdings első tőzsdei napja az amszterdami parketten. A 25 dolláros kibocsátási árhoz képest nem sokkal nyitás után már közel 11 százalékos mínuszban is járt az árfolyam, igaz azóta némiképp sikerült kompenzálni a nagyobb zuhanást. Jelenleg 23,26 dollár közelében tartózkodik a Pershing.
  • Ackman egyébként nem volt csalódott a részvény első kereskedési napjának teljesítménye miatt, elmondása szerint ugyanis, ha emelkedne a Pershing, akkor az azt jelentené, hogy túl olcsón váltak meg részvényeiktől.
  • A mintegy 14 milliárd dolláros vagyont kezelő Pershing Square Capital hedge fund IPO-ja nem sikerült rosszul, ugyanis az eredetileg tervezett 2 milliárd dolláros összeggel szemben 2,7 milliárd forrást sikerült bevonnia.
  • Az elmúlt hetekben egyébként nemigen sültek túlságosan jól el a tőzsdei bevezetések (IPO), a német piacon például a Zalando, vagy a Rocket Internet is 16-18 százalékos mínuszban tartózkodik a kibocsátási árhoz képest. Persze a világ eddig valaha volt legnagyobb kibocsátása címet elnyerő Alibaba, még jelenleg is 26 százalékkal magasabban tartózkodik, mint amennyiért a befektetők közvetlenül a tőzsdére lépés előtt hozzájuthattak.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, vagy éppen a Pershing feje, Bill Ackman.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről