Egymást előzgetik a német autógigászok

BMW autó
Vágólapra másolva!
Hatalmas a verseny az autópiacon a világ három legnagyobb luxusautó-gyártója között. Erről árulkodnak legalábbis a szeptemberi értékesítési statisztikák, melyek szerint a BMW nyakára már megérkezett a nagy rivális Audi és Mercedes is. 
Vágólapra másolva!
  • Szeptemberben is a BMW uralta a luxusautó piacot, legalábbis az értékesítési adatokat tekintve. A BMW 167,5 ezer újautót tudott eladni a hónap során, amivel hajszállal megelőzte a nagy rivális Audit és Mercedest.
  • A két versenytárs szorosan ott lohol a BMW nyakában, a Daimler által gyártott Mercedesekből mindenkori havi rekordnak megfelelő 162,7 ezer darab, a Volkswagen Audijaiból pedig közel 160 ezer fogyott szeptemberben.
  • Ez pedig azt is jelenti, hogy a sokáig harmadik számú szereplőnek számító Mercedes már a második helyre kapaszkodott fel, letaszítva onnan az Audit. Ez a Daimler rendkívül agresszív növekedési stratégiájának köszönhető, melynek révén folyamatosan mindenkori rekordokat döntögetnek a Mercedesek eladásai.
Forrás: Investor.hu

  • Természetesen a BMW és az Audi sem ölbetett kézzel nézi a Mercedesek zárkózását, és szintén dinamikus ütemben fejlesztenek. Ennek köszönhető, hogy szinte hónapról hónapra emelkednek a német luxusautó-gyártók eladásai.
  • A verseny éleződését mutatja, hogy a piacvezető BMW előnye csak 20,8 ezer darabos volt az AUdi előtt az idei első kilenc hónap értékesítését tekintve. A Mercedes hátránya még jelentősnek mondható (125,5 ezer darab) a BMW mögött, de a különbség szinte hónapról hónapra zsugorodik. Egy évvel korábban még 147 ezres volt a Mercedes lemaradása a BMW mögött az első kilenc hónap eladásait tekintve.
Mercedes GT Forrás: Daimler AG

  • Ha a régiókat vizsgáljuk, az látható, hogy a gyártók elsősorban Kínának köszönhetik dinamikus növekedésüket. A hatalmas ázsiai ország mára a világ legnagyobb autópiacává vált, ahol a luxusautók eladásai kétszámjegyű ütemben emelkednek.
  • A remek autóeladási számok sem tudtak azonban segíteni a gyártók részvényein, melyek szintén szenvedtek a részvénypiacokon a héten uralkodó pocsék hangulatban. A BMW, a Volkswagen és a Daimler papírjai 2,2-3,1 százalékot veszítettek értékükből az utolsó három kereskedési napban.
Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!