Az 1000 dolláros aranyár lesz a jel

arany gold
Vágólapra másolva!
Akkor félhetnek igazán majd a részvénybefektetők, ha az arany árfolyama becsúszik 1000 dollár alá, legalábbis a Bank of America elemzője így vélekedik.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama elég nagy lejtmeneten van túl az elmúlt hetekben, közel 100 dollárt esve. Erre egyébként mi is felhívtuk a figyelmet egyik elemzésünkben. Bár pénteken a nagy esés után menetrendszerűen érkezett egy korrekció, ma már újra 1150 dollár körül van az árfolyam.

A részvénypiacokra nézve viszont egy mostani kommentár szerint akkor jöhet el egy komolyabb korrekció, ha az arany ára 1000 dollár alá fog csúszni, véli a Bank of America elemzője.

Az arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Az aranyár mostani csökkenése ugyanis egybeesett a tőzsdék újbóli visszapattanásával október közepén, ami az áresésekre spekuláló befektetők (befektetői körökben csak medvéknek hívják őket) pozícióit kapitulálhatta. Ha megakad ez az emelkedés, akkor az lehet majd egy újabb jel a medvéknek, hogy aktivizálják magukat.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége például már év végére 1000 dollár alá várja az aranyat, ami a múlt héten bejelentett központi banki stimulusok és retorika (japán és eurózóna) miatt is esett, kéz a kézben a dollár erősödésével. A tőzsdék pedig visszamásztak mindenkori csúcsokra (legalábbis az USA-ban), de például a kínai parkett is 3, míg a japán 7 éves csúcsokon van. Vagyis az október közepi félelmet jól láthatóan felváltotta a kapzsiság a BofA elemzője szerint.

Ugyanis szerinte a befektetők túlzottan is optimisták az amerikai gazdaság növekedésével és az eurózóna és a japán jegybank monetáris lazításával kapcsolatban. Ezt ugyanis egy mentőövnek ítélik meg a részvénypiacokra nézve, és már nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy a Fed leállította QE-programját, valamint annak, hogy már a kamatemelésekre készül 2015-ben.

Ezek miatt pedig rövidtávon még a kockázatos eszközök (főként részvények) tovább folytathatják a menetelést felfelé. Azt pedig előre nem látja senki, hogy ez meddig fog tartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!