Izmozik az európai gyógyszeripar

Vágólapra másolva!
Igencsak jól teljesítenek a gyógyszeripari részvények, például a német Merck, vagy a svájci Novartis. Árfolyamuk jelenleg is történelmi csúcson áll. Igaz, mostanra mindkét részvény megközelítette az emelkedő trendcsatorna tetejét, aminek áttörése egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak. Így nem kizárt, hogy korrekcióba kezdenek, azonban az előttük álló akadályok legyűrése után újabb tér nyílhatna meg az emelkedéshez.
Vágólapra másolva!

MERCK KGAA (Xetra): Megállíthatatlannak tűnik

Soha nem látott szinteken áll a Merck árfolyama, miután az utóbbi napokban nagy erővel áttörte a korábbi csúcsnak számító 74,4 eurós szintet. Amit egyébként még szeptemberben jelöltünk ki célszintként a részvény számára.

Az utóbbi napokban nagy erőt mutatott a papír, így nem elképzelhetetlen, hogy további erősödésre is képes lesz a papír. Mivel történelmi csúcson áll, ezért a Fibonacci-szinteket hívhatjuk segítségül a célszint meghatározására. Elsőkét a 81,2 eurós, majd a 85,4 eurós szintet célozhatná meg.

Ekkora emelkedés után azonban gyakran előfordul kisebb-nagyobb korrekció. Erre utal az RSI indikátor túlvettsége is. Ekkor a 74,4 eurónál lévő Fibonacci-szint nyújthatna menedéket.

A Merck KGaA napi grafikonja (Xetra) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Hamarosan elérheti a 2011 végén indult emelkedő csatorna tetejét az árfolyam. Mivel az RSI indikátor itt is túlvettséget mutat, könnyen lehet, hogy a csatornatetőt elérve visszaesés következhet. Ekkor a korábbi történelmi csúcsnak számító 74 eurós szintről elrugaszkodva vehetné ismét felfelé az irányt.

Természetesen nem zárhatjuk ki azt sem, hogy sikerül kitörni a csatornából. Ebben az esetben akár a csatorna szélességéből számítható 95 eurós szintet is megcélozhatná.

Az Investor Trader rendszereiben egyébként könnyedén tud kereskedni rengeteg külföldi részvénnyel, köztük az itt említett gyógyszerpapírokkal is. Ha érdeklődik itt további információkat talál.

A Merck KGaA heti grafikonja (Xetra) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

NOVARTIS (Zürich): Elérte a csatornatetőt

Szépen megpattant a Novartis az emelkedő trendcsatorna aljáról, és gyakorlatilag akadálytalanul elérte a csatornatetőt. Ezzel pedig nem csak, hogy elérte az októberi cikkünkben megjelölt szintet, de friss történelmi csúcsot ért el a részvény 91,8 eurónál.

Egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak a csatornából való kitörés. Ezt erősíti, hogy az RSI indikátor is közel tartózkodik a túlvett zónához, így akár egy korrekció elé is nézhetünk. Ekkor elsőként a 90 eurós korábbi történelmi csúcs, majd a 87 eurónál húzódó 50 napos mozgóátlag állíthatná meg a visszaesést.

Novartis napi grafikon (Zürich) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Akárcsak a Mercknél, itt sem zárhatjuk ki azt az eshetőséget, hogy az árfolyam áttöri a csatornatetőt. Amennyiben ez megtörténne, az csatorna által kijelölt 105 eurós célszint elérésére törekedhetne a heti grafikon tanulsága szerint.

Az RSI indikátorra azonban érdemes figyelni, mivel ez a heti grafikonon is túlvettséget jelez. A részvény gyengülését elsőként a 90 eurós ellenállás állíthatná meg, ennek elestekor azonban akár 80 euróig is visszaeshetne, hiszen a csatornatetőről való lefordulás esetén rendre a csatornaaljig korrigált vissza az árfolyam.

Novartis heti grafikon (Zürich) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről