Rengeteget spórolhat, aki gyorsan dönt az exportról

exporthitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemrég jelent meg az uniós pályázat, ami drasztikusan lecsökkenti a külföldi piacokon való megjelenés költségeit, ám ezek a források csak az év végéig érhetők el. Mondjuk, hogy mire kell figyelni.
Vágólapra másolva!

A rutinos vállalkozók tudják, hogy egy külföldi piacon való megjelenés költsége tíz- vagy akár százmilliós befektetéssel járhat. A piackutatás, a célirányos termékfejlesztés, a kapacitásbővítés vagy a piacralépéshez szükséges marketingtevékenységek mind csak részfeladatai az amúgy meglehetősen kockázatos kalandnak.

50 százalék önrész

Ezeket a kezdeti költségeket igyekszik elfogadható mértékűvé csökkenteni a most megjelent GINOP - Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása című pályázat, amely a felmerülő költségek felét uniós forrásból pótolja.

Elérhető tesztelés

„Tekinthetünk úgy erre a lehetőségre, mint egyfajta lakmuszpapírra" - mondja Füzesi Attila, a kkv-k külpiaci megjelenését segítő Creative Expert Consulting tanácsadócég ügyvezetője. "Ha a termékünkben vagy szolgáltatásunkban van piaci potenciál, akkor fog látszódni valami reakció, ami megalapozhatja a későbbi befektetést az exportfejlesztéshez” - véli a szakember.

Alacsonyabb kockázat

Füzesi szerint ez a mostani lehetőség pont azt a kritikus mértékű kockázatot csökkenti, ami a legtöbb kisvállalkozást visszatartja már a próbálkozástól is. "Azon vállalkozások, amelyek akár önerősen, akár valamilyen támogatási forrás igénybevételével egyszer már bizonyosságot tudtak szerezni termékeik külpiaci versenyképessége felől, sokkal könnyebben szánják rá magukat további terjeszkedést megalapozó lépésekre" - fejti ki az ügyvezető.

Hetek maradtak a határidőig

Akiket érdekel a lehetőség, azoknak gyorsan kell lépniük: a projektjavaslatok benyújtási határideje 2014. december 31. A benyújtott projektek maximális összköltsége 300 millió forint lehet, míg a vissza nem téritendő támogatás mértéke 3 és 7,5 millió forint között mozoghat. A támogatás maximum a teljes költségvetés felét teheti ki.

Szabadalomra is használható

A pályázati elbírálás - a rövid határiőd miatt is - rendkívül gyorsan történik, így olyan szakkiállításhoz is igénybe vehető, aminek megtartásáig már csak hetek vannak esetleg hátra.

A pályázott források akár iparjogi óvintézkedésekre is igénybe vehetők. Külön megnevezésre került ugyanis a támogatható szolgáltatások között a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége.

Tanácsadás is kérhető

A forrás kifejezetten preferálja az adott területen működő szakértők bevonását az exportpiacok meghódítására. Tanácsadói szolgáltatásokra is igénybevehető a forrás. Így nem csupán megérzésből kell külföldi vevők megszerzése céljából vásárokra menni, hanem valóban hatékonyan folytatható le egy projekt szakértők bevonásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!