A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ide ment 1000 milliárd forint

Vágólapra másolva!
A megtakarítási szokások radikális megváltozásán egyértelműen a befektetési alapok nyerték a legtöbbet. Talán semmi nem mutatja ezt jobban, mint az az 1000 milliárd forint, ami szűk egy év leforgása alatt ezekbe az eszközökbe érkezett. Év végéhez közeledve érdemes hát megnézni, vajon tényleg jól jártunk-e, ha mi is ezt a módot választottuk? De az sem elhanyagolható kérdés, hogy ezek közül is melyikkel érhettük el a legjobb hozamokat az idei évben és mi várható 2015-ben?
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő mennyiségű pénz, majdnem 1000 milliárd forint vándorolt 2014 során a befektetési alapokba. Ennek az okát persze nem is olyan nehéz megtalálni, gondoljunk csak arra, hogy a jegybanki alapkamatot szűk két és fél év leforgása alatt 7 százalékról 2,1-re vágták vissza, ezen keresztül pedig a bankbetétek ma már szinte elhanyagolható kamatokat tudnak biztosítani. A folyamat tehát természetesen nem most kezdődött, de az év során a korábbiaknál is jobban felfokozódott a bankbetétekből a befektetési alapokba folyó tőkeáramlás sebessége.

Forrás: MNB, Investor.hu

Elég, ha csak azt nézzük, hogy míg az év elején mértnek alig több mint a felére esett vissza a bankbetétekbe tett megtakarítások, a befektetési jegyekbe majdnem harmadával nőtt.
Sőt, idén még az a történelmi pont is eljött, amikor a bankbetétek volumenét túlszárnyalták a különböző értékpapírokban tartott megtakarítások.

Forrás: MNB, Investor.hu

Így választottunk az idén

Az tehát már tisztán látszik, mi motivált bennünket ennek a majdnem 1000 milliárd forintnak az ilyen formában való befektetésére. Az viszont még nem derült ki, hogy ezek közül melyik formát szerettük a legjobban, és tényleg jobban jártunk-e, ha mi is ezt választottuk.

A befektetési alapoknak ugyanis számos formájuk van, ami mind kockázat, mind potenciális hozam szempontjából jelentősen eltérnek. Amikor még jóval magasabb alapkamattal számolhattunk, a befektetők a pénzpiaci alapokat szerették a legjobban, hiszen ez amellett, hogy a bankbetétekhez hasonlóan likvidek voltak, minimális kockázattal rendelkeztek, és sokkal szebb hozamokat ígértek az utóbbi időben látottaknál. Az irányadó kamatlábat viszont csak vágták és vágták, és ezzel pénzpiaci alapok népszerűsége is egyre inkább kezdett elapadni, egészen addig, amíg ezek mellé szépen felzárkóztak a kötvény alapok is.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A két alaptípusban kezelt vagyon ma már szinte megegyezik, ami a jelenlegi monetáris politikát ismerve nem is lehet meglepő, hiszen a csökkenő irányadó kamatlábbal nagyjából hasonló irányba mozogtak a kötvényhozamok. Ez pedig megemelte a kötvények és a kötvényalapok befektetési jegyeinek árfolyamát, így az ezt a formát választók busás hozamokat érhettek el. Ugyanakkor az sem egy elhanyagolható tényező, hogy továbbra is lehet hallani olyan véleményeket, amelyek nem zárják ki a további kamatvágásokat sem, bár az is valószínű, hogy igazán jelentős tere a hosszabb lejáratú kötvényhozamok csökkenésének nincs (azaz a kötvényalapok múltbeli hozamai nem valószínű, hogy a közeljövőben megismétlődnek). Erre rímel a kötvényalapok nettó értékesítése is, ami már messze megelőzi a pénzpiaciakét, ezzel pedig a 12 havi gördülő értéket tekintve a legnépszerűbb típusok közé tartoznak.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Ezzel párhuzamosan kiugróan nőtt idén a vegyes alapok és az abszolút hozamok népszerűsége. Mindkét típus befektetési politikája megengedi mind kötvények, mind részvények vásárlását, ezért a befektetők biztosak lehetnek benne, hogy ekkora rugalmasság mellett a befektetéseik megfelelő hozamokat teljesítenek majd a későbbiekben. Az abszolút hozamú alapoknál pedig még plusz előnyt jelent, hogy ezek az áresésekből profitáló, úgy nevezett short pozíciókat is felvehetnek.

Az abszolút hozamú alapok ennek megfelelően idén is nagyon szép, nem ritkán két számjegyű hozamokkal hálálták meg a befektetők bizalmát, de a vegyes alapok is a befektetők várakozásainak megfelelően teljesítettek. Mindkét alaptípusból válogathatnak egyébként az Investor Trader ügyfelei is, sőt, ha még idén nyit valakit tartós befektetési számlát vagy nyugdíjelőtakarékossági számlát, akkor még a hozamokat terhelő adók alól is mentesülhet (Itt olvashat bővebben erről).

Ne felejtsük el azonban ezek kapcsán, hogy az év folyamán az amerikai részvénypiacon őrületes rali bontakozott ki, így aki olyan alapot választott, ami ezt a piacot is lefedte, és mindezt még időben tette, messze az átlagon felüli eredményekkel zárhatja az évét. Ezért is érdemes folyamatosan figyelni a piacon nyíló lehetőségeket, és akár befektetési alapokon keresztül is megjátszani ezeket.

A befektetési alapokkal ugyanis mindig egy komplett diverzifikált portfóliót kapunk, amely sokkal kisebb kockázattal jár, mintha egyedi részvényt, vagy egy akár még annál is kockázatosabb, tőkeáttételes certifikátot vásárolnánk. Nyilván ilyen esetben a hozamlehetőség is csekélyebb, a befektetők személyes preferenciái döntik el, végül melyiket választják. De akárhogy is döntünk, bármelyik terméket megvásárolhatjuk néhány kattintással a már említett Investor Trader rendszerében.

Jöhetnek a negatív reál kamatok

Ezek az eszközök megfelelőek lehetnek az egyre nagyobb valószínűséggel jövőre megtapasztalható negatív reálkamatok leküzdésére is. A várhatóan jövőre meginduló infláció (2,5 százalékkal számol a kormány a költségvetésben), és az alapkamat növelésének szinte kizárható forgatókönyve egyértelműen ebbe az irányba mutat.

Egyértelműen látszik tehát, hogy jó helyre került az az 1000 milliárd forint idén, és a befektetési alapok vélhetően a jövőre is hasonlóan jó választást jelentenek majd azok számára, akik továbbra is elrettentenek az alacsony bankbetéti kamatok, és olyan befektetési formára vágynak, amit a legjobb portfólió menedzserek a megadott befektetési politika mellett szakértelmük legjavát beleadva állítanak össze a lehető legjobb hozamok érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!