Vágólapra másolva!
Számos eladási jelzést lehet felfedezni a Tesla napi grafikonján, ami alapján folytatódhat a papírok árfolyamának mélyrepülése. A részvény egyrészt letörte a fej-váll alakzatának nyakvonalát, másrészt a hosszú távú emelkedő trendvonal és a 200 napos mozgóátlag is elesett. Emiatt nem túl biztatóak a Tesla kilátásai, és akár 30 százalékos zuhanás is várhat a papírra.
Vágólapra másolva!

Pocsék formában van az elmúlt hetekben a Tesla részvénye, amely a szeptemberben elért történelmi csúcs óta már nagyjából 25 százalékot zuhant. Ráadásul a papír napi grafikonján erős eladási jelzések jelentek meg az árfolyam mélyrepülése következtében.

A napi grafikonon egy fej-váll alakzat rajzolódott ki, melynek 220 dollárnál húzódó nyakvonalát a héten letörte az árfolyam. A nyakvonal eleste megnyitotta az utat a további esés irányába, és az alakzat magasságából számítva akár 70 dolláros zuhanás is várhat a Tesla részvényeire, melyek így a 150 dolláros szintekig is visszacsúszhatnak. Ez közel 30 százalékos zuhanásnak felelne meg a jelenlegi szintekről.

Az eladási jelzést erősítheti a 200 napos mozgóátlag eleste, amit a piac általában a hosszú távú emelkedő trendek végének szokott tekinteni. A Tesla pedig a múlt héten letörte a 200 napos mozgóátlagot, és azóta is alatta mozog. Ezelőtt legutóbb 2012 őszén zárt a neves mozgóátlag alatt a papír.

A hosszú távú emelkedő trend végét jelezheti az emelkedő trendvonal letörése is, melyre november végén került sor. Ráadásul ezt erősíti a csökkenő csúcsok és csökkenő mélypontok kialakulása is.

A Teslával kapcsolatos pesszimizmust erősítheti, hogy az MACD indikátor is megerősítette nemrégiben az eladási jelzést. Az RSI indikátor egyelőre a semleges zónában mozog a 33-as értékével. Az RSI ilyen szintjei a múltban számos alkalommal az árfolyam felpattanásával jártak együtt, ami így gyengítheti a fenti eladási jelzéseket.

A Tesla most a 194 dollár körül húzódó 138,2-es Fibonacci szintben bízhat, mely a közelmúltban néhány alkalommal sikeresen működött támaszként, és megfogta az árfolyam esését. Ennek letörése esetén a májusi lokális mélypont, azaz a 178 dollár körüli támasz állíthatná meg a zuhanást.

Tesla napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az erős eladási jelzések miatt pusztán technikai alapon nem túl biztatóak a Tesla részvényeinek a kilátásai. Emiatt az esés folytatódását lehet valószínűsíteni, de természetesen mindig ott van a rövid távú korrekció lehetősége az elmúlt hetek mélyrepülése után, így biztosat ebben az esetben sem lehet mondani.

Azok a kockázatkedvelő befektetők, akik a Tesla lehetséges további esésére számítanak, most viszonylag szűk kockázatkezelés mellett vehetnek fel short pozíciót. A stop loss megbízást a nyakvonal fölé, a 200 napos mozgóátlag közelébe lehet érdemes elhelyezni, elegendő mozgásteret biztosítva számunkra a hevesebb árfolyammozgások esetére.

A célszintet pedig vérmérséklettől függően vagy a 178 dollár körüli lokális mélypontra, vagy a fejváll alakzatból adódó 150 dolláros szintre lehet belőni, ahol a 200-as Fibonacci is húzódik. Ebből legalább 3:1-es hozam-kockázat arány adódhat, ami bőven megfelel a minimális elvárásoknak.

Természetesen az Investor Trader ügyfelei is profitálhatnak a lehetséges lejtmenetből, mivel a rendszer kínálatában megtalálhatóak a Tesla részvényei. Ehhez elég számlát nyitnia nálunk, de ha még kérdése van, azt felteheti az alábbi űrlap segítségével is.

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről