Szabadesésben a forint!

CHF, svájci frank,
Vágólapra másolva!
Hatalmasat erősödött a svájci frank árfolyama, miután a jegybank eltörölte az euróval szembeni 1,2-es minimumszintet. Erre a svájci frank paritás alá erősödött az euróval szemben, míg egy svájci frankért már több mint 370 forintot is elkértek. Az euróval szemben is új csúcsra ért a forint, 327 fölött is járt.
Vágólapra másolva!

A brutális vihar eseményei dióhéjban

  • A svájci jegybank váratlanul eltörölte a három éve fenntartott az 1,2-es euró-svájci frank árfolyamküszöböt, és emellett még jobban a negatív tartományba nyomta az alapkamatot.
  • A lépés hatalmas piaci mozgásokat hozott, a svájci frank óriásit erősödött az euróval és más devizákkal szemben, a forint történelmi mélypontra gyengült a fő devizákkal szemben.
  • A gyors mozgások után némileg megnyugodtak a kedélyek, de így is drasztikus elmozdulásokat mutatnak a devizaárfolyamok, bár az euróval szemben 324 alá csökkentek a forintjegyzések.
  • Az OTP árfolyamán is nyomot hagyott a hír. A lakáshitelek forintosítása már megtörtént, egyéb devizahitelek terén viszont komoly veszteségeket szenvedhet el a bank, ha a frank árfolyama a jelenlegi szinteken marad.
  • Cikkünk végén bővebb magyarázatot is adunk a történetekre és a bankszektorra gyakorolt hatásokra.

11:00: Kisebb korrekció jött

  • Irtózatosan gyorsan változnak az események, most már 313-ig is visszajött a forint a svájci frankkal szemben, de még ez is 15 százalékos gyengülést jelent egy nap alatt. Az EURHUF árfolyama 321-nél, az USDHUF pedig 274-nél jár. A svájci frank azóta visszajött paritás fölé (vagyis amikor 1 svájci frankért 1 eurót kértek el) az euróval szemben.
A CHFHUF árfolyama Forrás: Investor.hu

Az EURCHF árfolyama Forrás: Investor.hu

10.38: Brutálisat zuhant a forint

  • Eltörölte a svájci jegybank az 1,2-es minimum-árfolyamszintet az euróval szemben, ami óriási erősödést váltott ki hirtelen a franknál. Az euróval szembeni árfolyama hirtelen paritás alá erősödött, egészen 0,86-ig.
  • A forint pedig elképesztő gyengülésbe kezdett, gyakorlatilag szabadesésben van. A svájci frankkal szemben már 370 fölött is járt, azaz több mint 30 százalékkal szakadt be egy nap alatt. Nem kell mondani, hogy ez új történelmi mélypontot jelent. A dollárral szemben 277-nél, míg az euróval szemben 325-nél jár.
  • A svájci jegybank még korábban rögzítette az 1,2-es szintet az euróval szemben, és azóta nem engedte ez alá erősödni devizáját. Most ezt törölte el a jegybank. Emellett a svájci jegybank még az alapkamatát is lejjebb vitte, -0,75 százalékra.
  • Az EURUSD árfolyama is beszakadt a döntés után, a jegyzések 1,16 alá is beszúrtak, noha az euró azóta visszaerősödött a reggeli 1,175-ös szintek közelébe.
  • A hírekre a magyar tőzsde is beszakadt, az OTP már közel 4 százalékkal esik, a 3500 forint alatti szint, pedig 2012 augusztusa óta nem látott szintre esett.
Az USDHUF árfolyama Forrás: Investor.hu
Az EURHUF árfolyama Forrás: Investor.hu

Az EURUSD árfolyama Forrás: Investor.hu

Mit töröltek el most svájcban?

A svájci jegybank (SNB) 2012-ben határozta meg a ma váratlanul eltörölt, 1,2-es küszöböt az euró-svájci frank árfolyamra. Az intézkedés célja az volt, hogy az eurózóna krízise miatt menedékdevizaként funkcionáló svájci frank erősödését megfékezze a jegybank (az euró összeomlásától félő befektetők svájci frankot vásároltak, ezzel erősítették a devizát).Az intenzív erősödés még inkább beárnyékolta volna a svájci exportőrök kilátásait, ez pedig recesszióval és deflációval (azaz az árszínvonal tartós esésével) fenyegetve az alpesi gazdaságot.

A küszöb problémája viszont az volt, hogy a jegybank részéről folyamatos beavatkozást igényelt, az 1,2-es szint „védelme” miatt a jegybank folyamatosan devizavásárlásra és frank eladásra kényszerülhetett. A mérlege eközben folyamatosan duzzadt a megvásárolt devizával, a beavatkozások pedig folyamatos költségekkel jártak.

A svájci frank „erőssége” az elmúlt hetekben ugyanakkor ismét előtérbe került, hiszen az eurózóna stabilitását megint fenyegethetik a görög bizonytalanságok. Az eurót ráadásul az EKB intézkedései tovább gyengítik (azaz a svájci franknak elvileg erősödnie kellhet), megnehezítve a svájci jegybank dolgát, miután a Mario Draghi vezetésével az EKB az amerikaihoz hasonló eszközvásárlási programot hirdetett az eurózónában. A kritikák ellenére ugyanakkor a svájci jegybank nem adta jelét, hogy feladnák az egyre nehezebben védhető küszöbszintet, sőt, nemrégiben megerősítették szándékukat, hogy kitartanak az 1,2-es szint védelme mellett.

A jegybank mostani kommentárja szerint ugyanakkor a küszöb bevezetése óta eltelt időszak elegendő volt a svájci gazdaság és legfőképpen az exportőr cégek számára, hogy alkalmazkodjon a megváltozott környezethez, és bár a svájci frank még mindig valamelyest túlértékelt, az adminisztratív korlátra már nincs szükség. Könnyen lehet persze, hogy olyan erős nyomás alatt tartotta a piac jegybankot, hogy fenntarthatatlanná vált az 1,2-es küszöbszint.

Az SNB a küszöb eltörlése mellett igyekszik a kamatkondíciókat úgy módosítani, hogy még inkább csökkenjen a svájci frank vonzereje, mint menedékdeviza. Az alapkamat mértékét a korábbi -0,25 százalékról -0,75 százalékra változtatta, azaz a bankoknak a jegybanknál elhelyezett betéteire nemhogy nem fizet kamatot, hanem egyenesen levon belőle, amit a kereskedelmi bankok nyilvánvalóan áthárítanak az ügyfeleikre. A háromhónapos bankközi kamatlábra vonatkozó célsáv határait -0,25 és -1,25 százalékra módosította a korábbi 0,25 és -0,75 százalékról.

Nagy meglepetés volt

Az első piaci reakciók arról árulkodtak, hogy a piac számára hatalmas meglepetés volt a küszöb eltörlése, dacára az elmúlt hónapok folyamatos kritikáinak. Ennek tudható be, hogy hirtelen 1 alatt is megfordult az euró-svájci frank árfolyam, bár gyorsan vissza is pattant.

A folyamat megértéséhez szükséges látni, hogy azok a szereplők ugyanis, akik korábban arra számítottak, hogy svájci jegybank kitart az 1,2-es szint mellett, ennek közelében eurót vehettek svájci frank ellenében, a kockázatukat pedig olyan automatikus megbízásokkal fedezték, amelyek valamivel 1,2 alatti árfolyamon svájci frank vételekkel zárták a megnyitott pozíciót. Ez viszont rövid távon addicionális vételi erőt jelent, az újabb vásárlások pedig tovább erősítették a frankot, további, hasonló megbízásokat aktiválva. Ennek tudható be a dominószerű láncreakció, amit láthattunk a piacon.

Kérdéses, hogy hosszabb távon hol „nyugszik meg” frank árfolyama, de ez a szint jó eséllyel az 1,2-es küszöb alatt lesz, bár nem feltétlenül extrém, 1 alatti szinteken.

Mi lesz a magyar bankrendszerrel?

A devizahiteles-kérdés nyomán joggal merül fel, hogy milyen hatást gyakorol a bankokra a mai esemény. A svájci frank jelentős erősödése a hazai bankrendszert alapjaiban rengethetné meg, ha tavaly nem került volna sor a devizahitelek forintosítására. Bár az ügyfelekkel való elszámolásra csak a következő hónapokban kerül majd sor, ez a korábban rögzített 256 forint/svájci frankos árszinten történik majd. A bankok sem futják a devizamozgás kockázatait, hiszen a forintosításról szóló döntést követően a jegybanktól már megkapták a jelzáloghitelek átváltásához szükséges devizamennyiséget, így ezen a téren nincseken kitéve a piac ingadozásainak.

A bankrendszer így egy komoly tehertől szabadul meg, azonban a frank erősödése ehhez képest tompítottabb módon, de hatást gyakorol majd az operációjukra. A rögzített árfolyamon történő forintosításban nem érintett devizás személyi kölcsönök és gépjárművásárlási hitelek esetében (melyek volumene töredéke a jelzáloghitelekének) ugyanis a deviza erősödése a törlesztőrészletek emelkedését, és a nemfizetési hajlandóság romlását okozhatja, ami veszteségek forrása lesz a hazai bankok számára.

Nem véletlen, hogy az OTP árfolyama 3,6 százalékos esést mutat a Budapesti Értéktőzsdén.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!