Fegyelmit indíthatnak az ügyvédek ellen

Székely László, az új Ptk. megalkotásáért felelõs miniszteri biztos és Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az új Ptk. záróvitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. február 11-én.
Vágólapra másolva!
Több mint 560 ügyvéd szerepel a NAV adóslistáján. Bánáti János a Magyar Ügyvédi kamara elnöke is meglepődött a tartozó ügyvédek fél ezres számán.
Vágólapra másolva!

Több mint félezer, pontosan 568 találatot dob ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt álló adózókat rögzítő nyilvántartása, ha rákeresünk az "ügyvéd" szóra - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Az ügyvédek is emberek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A lapnak névtelenül nyilatkozó ügyvédek egy része szerint egyrészt "ők is emberek", vagyis ugyanúgy belecsúszhatnak egy adótartozásba.

A nagytartozók ellen fegyelmit indíthatnak

Bánáti János a Magyar Ügyvédi kamara elnöke az Origónak azt mondta: meglepődött azon, hogy több mint 560 ügyvéd szerepel a NAV adóslistáján. A kamarai elnök szerint jelentős vizsgálatot igényelne, hogy emögött a fél ezres szám mögött milyen adótartozások vannak. Lehet, hogy a tartozás egy be nem fizetett parkolási vétség miatt keletkezett, de a tartozás több tízezer vagy több százezer forintra is rúghat.

A nagy tartozások miatt a kamara fegyelmi vizsgálatot indíthat. Bánáti János elmondta: Magyarországon 12-13 ezer ügyvéd van, sokan köztük egyik napról a másikra élnek és nem tudják fizetni még az irodabérlést sem.

Adótitok miatt nem kaphatnak adatokat a NAV-tól

A kamarának nincs nyilvántartása az adótartozó ügyvédekről vagy ügyvédi irodákról. Az ügyvédek adóbevallása nem a kamarán keresztül történik – mondta Bánáti János. Adótitokra hivatkozva nem is kaphatnak adatokat a NAV-tól - tette hozzá.

Volt már olyan esetünk, mesélte az Origónak Bánáti János, amikor a NAV-tól jött egy bejelentés, mert az egyik ügyvédi iroda eltűnt, megszűnt és nem találták. Ezután az ügyvéd adótitok megsértése miatt feljelentette az adóhatóságot – tette hozzá Bánáti János.

A NAV elrendelheti a végrehajtást az ügyvéddel szemben, de arra külön jogszabály nincs, hogy a NAV-nak értesíteni kell a kamarát a tartozásról.

Arra a kérdésre, hogy mit tud tenni a kamara az adótartozó ügyvédekkel, mennyire rombolja ez morálisan az ügyvédek hitelességét Bánáti János azt mondta, tavasszal lesz kamarai közgyűlés és ezt az ügyet biztosan nem fogja szó nélkül hagyni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről