A rendelet azokat az élelmiszereket száműzi a boltok polcairól, amelyek zsírtartalmának több mint két százaléka az ipari feldolgozás során keletkezett transzzsírsavakból áll. Az OÉTI legújabb vizsgálata szerint az általuk vizsgált mintegy kilencszáz élelmiszer egyötödénél a határértéknél magasabb a transzzsírok aránya. Arról, hogy ez miért problémás, egy tavalyi cikkünkben olvashat.
Minthogy a a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak hagyományosan olcsó cukrászati alapanyagnak számítanak, a rendelkezés első sorban kekszeket és édességeket érint.
Az OÉTI honlapjáról elérhető lista szerint a hatóság januári vizsgálata során nem felelt meg az előírásoknak például az Aldi kakaós töltött ostyája, a CBA kakaó és vaníliakrémmel töltött csillagja, a REÁL zsírszegény kakaópora - ez utóbbinál a határérték hétszeresét is eléri a transzzsírok aránya - vagy az Auchanban kapható lúdláb szelet.
Egy tavalyi vizsgálaton a Norbi Update csokis croissant-ja is fennakadt, ezt a termék azonban a mostani ellenőrzés nem vizsgálta.
Érdemes kiemelni, hogy a szabályozás az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik.