Négszázmilliós adócsalással buktak le

Vágólapra másolva!
Több mint négyszázmillió forint kárt okozott egy betonacél-szereléssel és -értékesítéssel foglalkozó nógrádi bűnszervezet. A NAV százmillió forintot zárolt az elkövetők személyes számláján.
Vágólapra másolva!

Kovács Dorina, a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának szóvivője elmondta: a Nógrád megyei elkövetők az Európai Unió területéről betonacélt vásároltak, majd azt a klasszikus láncolatos áfacsaló módszerrel adómentesítették. A behozott betonacélt egy Pest megyei, betonalatrészeket árusító cégnek adták el.

420 milliós kár

Az elkövetők Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából rendelték az alkatrészeket egy dunakeszi megmunkáló, értékesítő cég telephelyére. A fiktív számlás vásárlások után az áfát is visszaigényelték, ezzel mintegy 420 millió forint költségvetési kárt okozva.

Drogozott is az elkövető

A bűnszervezet egyik vezetőjét orvos is megvizsgálta, és a vérében kábítószer nyomait találták, ezért ellene kábítószerrel való visszaélés miatt is nyomozás indult. Ugyanennél a férfinél a nyomozók egy kulcsot is találtak, ami egy családtagnál lefoglalt széfhez tartozott. A széf több mint 50 millió forintot rejtett. A többi elkövetőtől további tízmillió forint készpénzt, valamint három, összesen negyvenmillió forint értékű autót is lefoglaltak.

A pénzügyi nyomozók 13 gyanúsítottat hallgattak ki üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A bűnszervezet három tagja előzetes letartóztatásba került, hárman házi őrizetben, illetve lakhelyelhagyási tilalom alatt vannak, a csalások miatt akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!