A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nincs még részvénypiaci lufi a Goldman szerint

lufi bubble tőzsde részvény árfolyam
Vágólapra másolva!
Nem fenyeget még részvénypiaci buborék a Goldman Sachs vezető részvénypiaci stratégája, Peter Oppenheimer szerint. Szerinte a jelenleg kialakult értékeltségekért főként az alacsony kamatkörnyezet tehető felelőssé. Másként vélekedik azonban az európai kötvényekről, amelyek most még szerinte is túlértékeltek.
Vágólapra másolva!

Nem lát még buborékra utaló jeleket a részvényekhez hasonló kockázatosabb eszközök piacán a Goldman Sachs vezető részvény stratégája, Peter Oppenheimer. Azt nyilatkozta ugyanis a CNBC-nek a magas árfolyamok által okozott lufi kockázatáról, hogy véleménye szerint mindez mindössze az alacsony kamatkörnyezet elkerülhetetlen következménye. Oppenheimer szerint ez vezetett oda, hogy végül a több eszközosztály, köztük a kockázatosabb eszközök is túlértékeltté váltak.

A jelenlegi magas értékeltségért több egyéb tényező is felelőssé tehető. Ilyen például, hogy az EKB 1 000 milliárd eurós eszközvásárlási programjának köszönhetően idén az európai részvények is szárnyalnak. A legnagyobb európai részvényekből képzett részvény index, az EuroStoxx 600 például 17 százalékot emelkedett év eleje óta, ezzel együtt pedig sok európai országban az államkötvény hozamok rekord mélységbe estek vissza.

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol pedig az USA gazdaságának erejében vetett hit segíti az emelkedést. Ennek következtében pedig nem csak a Dow Jones és az S&P 500 index jár is rekordmagasságokban az idén, hanem múlt héten a Nasdaq is 15 éves csúcsra ért.

Mindezeken túl pedig még további lökést jelentettek a részvény árfolyamoknak múlt héten a Fed vártnál is enyhébb nyilatkozatai, amelyek azt vetítették előre, hogy az amerikai jegybank a korábban vártnál is hosszabb ideig alacsonyan még tarthatja az irányadó kamatszintet.

Peter Oppenheimer Forrás: praguepost.com

A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard is arról beszélt a CNBC-nek, hogy számos eszköz egyedül csak az alacsony kamatkörnyezetnek köszönheti, hogy értékeltsége a jelenlegi szintekre emelkedett. Ez pedig szerinte azért ad okot az aggodalomra, mert, ha egy eszköz értékeltsége túlságosan gyorsan emelkedik, akkor egyre nagyobb a veszélye annak, hogy egy olyan buborék alakul ki, amelynek összeomlása akár szélesebb körű hatással is lehet a pénzügyi piacokra.

Oppenheimer a CNBC-nek adott interjújában kitért a kötvényekre is, amelyekről elmondta, hogy szerinte az európai hozamok túlzottan alacsonyak, ezért ő jelenleg inkább a részvényeket preferálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!