Rokonait juttatta földtámogatáshoz a vidékfejlesztési hivatal egy dolgozója

Vágólapra másolva!
Rokonait segítette területalapú támogatási csaláshoz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dolgozója.
Vágólapra másolva!

A férfi élettársa és annak rokonai 64 hektár földterület után vettek fel jogtalanul pénzt, mintegy 3,5 millió forintot, közölte Jánvári-Stefán Regina százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Semmi közük nem volt a földhöz

A csalók az érintett földeknek sem a tulajdonosai, sem a használói nem voltak. A gyanú szerint az MVH-kirendeltségen dolgozó alkalmazott hozzáfért azoknak a határrészeknek az adataihoz, helyrajzi számaihoz, amelyek után a tényleges tulajdonosoktól nem érkezett területalapú támogatási igény. Ezeket az információkat kihasználva a rokonok benyújtották támogatási kérelmeiket, s azokra meg is kapták a pénzt.

Lakáshitelüket törlesztették a támogatásból

A nyomozás eddigi adatai szerint a kapott összegeket a csalók főként lakáshitel-törlesztésre, valamint részvények vásárlására fordították. A sajtóreferens hozzátette: az MVH dolgozója ellen hivatali visszaélés, míg a többiekkel szemben költségvetési csalás megalapozott gyanúja indult eljárás.

Csalások a területalapú támogatásnál

Eddig legkevesebb húszezer hektárnyi területre, több tucat céget érintően nyújtottak be jogosulatlan kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Október közepén hatvanról már 79 főre bővült a gyanúsítottak száma a területalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások ügyében. Az elkövetési érték, azaz a jogosulatlanul igényelt támogatás összege 1,5 milliárd forint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. Az ügyben két ember van előzetes letartóztatásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről