A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

3700 ember állásába kerülhet a brókerbotrány

Győri ETO, Foci, Questor
Quaestor - Győr, ETO park
Vágólapra másolva!
Mintegy 3700 dolgozó aggódhat a munkájáért a brókerbotrány három főszereplőjéhez köthető 229 vállalkozásnál. Az Opten áttekintette a brókerbotrány három főszereplőjéhez köthető 229 vállalkozást.
Vágólapra másolva!

Az Opten három évre visszamenőleg vizsgálta a tulajdonosok és a cégjegyzésre jogosultak kapcsolatrendszerét.

3700 alkalmazott

A vizsgált cégek döntő többsége aktív, mintegy 3700 alkalmazottal rendelkeznek összesen. A vállalkozások nemcsak hogy aktívak, de a hazai átlaghoz képest viszonylag stabilan is működtek az elmúlt években: általában nagyobb múlttal rendelkező cégekről van szó, átlagéletkoruk meghaladja a 12 évet. Többen közülük európai uniós pályázati forrásokat is szereztek, és több közbeszerzésen is megbízáshoz jutottak.

2013-ra konszolidálódtak

A cégcsoportok teljes nagyságát jól mutatja, hogy a három csoport együttesen 2011–2013-ig minden évben 40 milliárd forint feletti árbevételről számolt be. A magas árbevételek ellenére a cégek összesített adózás előtti eredménye 2011-ben és 2012-ben is negatív volt, csak 2013-ra fordult pozitívba. Az érintett cégek körében csaknem minden ágazat képviselteti magát, a legtöbb cég azonban természetesen a pénzügyek, az ingatlanügyek valamint a tanácsadás területén működik.

Felszámolási hullám

A brókercégek felszámolása azonban természetesen a cégcsoporton belül is felszámolási hullámot indíthat el.

A három brókercég bedőlése 229 további vállalkozást veszélyeztet. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az, hogy gazdasági és jogi értelemben melyik céget mennyire érinti a brókerbotrány, nagyban függ attól, milyen jellegű kapcsolat fűzi a bedőlt pénzintézetekhez – mutat rá Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kapcsolat lehet többszálú.

Több tényező befolyásolja

Az érintettségét jelentősen befolyásolja például a tulajdonosi befolyás mértéke vagyis a tulajdoni hányad, a gazdasági forma, illetve az, hogy a tulajdonosi, cégjegyzésre jogosult kapcsolat hatályossága milyen időszakra tehető.

A vagyonzár is belejátszhat

A cégeket érő negatív hatások a felszámolási eljárások, illetve cégmegszűnések révén is elérhetik a kapcsolódó vállalkozásokat. Ha egy bevételt és jövedelmet termelő vállalkozás kiesik egy cégcsoportból, az mindenképp hatással van a többi cégre is. Értelemszerűen ez a hatás az érintett cégek leányvállalatait - vagyis a cégek tulajdonában lévő vállalkozásokat - érinti a legközvetlenebb módon.

Érintheti a cégeket az Országgyűlés által elfogadott törvény is, amely lehetővé teszi, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásainak vagyonát is zár alá vegyék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!